Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 1 November 2013

Ninetology U9 Z1+ and Lenovo K900


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Bermula 16 Oktober sehingga 23 Oktober lepas, AJ berpeluang menggunakan 2 buah telefon pintar iaitu Ninetology U9Z1+ dan Lenovo K900......
Pertama sekali jom kita "unboxing" kedua-dua peranti ini....

Ninetology U9Z1+

1 . Smartphone U9Z1+
2. Headset
3. Battery
4. USB Cable
5. USB Adapter Head
6. 2 x Pouch
7. SKROSS World USB Charger
8. Ninetology Powerbank

Lenovo K900

1. Smartphone - Lenovo K900
2. Headset
3. Additional Ear Piece x 4
4. USB Cable
5. USB Adapter Head

Pandangan pertama bila memegang kedua-dua peranti ini :

Ninetology U9Z1+
Nipis, boleh digengam dengan mudah, screen lebar, icon yang jelas.

Lenovo K900
Sangat nipis, body dilengkapi dengan aluminium, bentuknya besar dan panjang.

Perbezaan diantara Ninetology U9Z1+ dan Lenovo K900
Ninetology U9Z1+ dilengkapi dengan sistem Quad Core...
Boleh memuatkan 2 sim kad di dalam 1 telefon yang boleh digunakan secara serentak...
Kalau dulu, bile ade 2 sim je mesti kita akan terfikirkan telefon bimbit China...
Ianya juga didatangkan dengan powerbank yang membolehkan pengguna mengecas telefon on the go...
Ninetology U9Z1+ ini boleh dimuatkan didalam poket kerana bentuknya lebih kecil berbanding Lenovo K900..
Aplikasi dan tetapan pada Ninetology U9Z1+ lebih mudah digunakan dan mesra pengguna terutamanya buat mereka yang baru berjinak-jinak dalam penggunaan telefon pintar...
Selain itu, harga yang ditawarkan untuk Ninetology U9Z1+ berbaloi dan masih relevan dengan telefon pintar itu sendiri.....

Manakala, Lenovo K900 dilengkapi dengan sistem Intel...
Anda perlu menggunakan sim kad micro iaitu sim yang lebih kecil berbanding sim biasa....
Dari segi ketahanan bateri, Lenovo K900 lebih tahan lama berbanding Ninetology U9Z1+...
Lenovo K900 juga didapati agak kurang mesra pengguna dengan tetapan yang kadangkala agak mengelirukan...
Ianya berbentuk panjang dan lebar menyukarkan pengguna dari memuatkan peranti di dalam poket...
Tapi Lenovo K900 memiliki kelebihan dari segi kapasitinya...

Harga bagi kedua-dua telefon pintar ini :
Ninetology U9Z1+ = RM 1299
Lenovo K900 = RM 1500

Dari segi gambar, terdapat pro dan kontra antara kedua-dua peranti ini..
Anda boleh menilainya dari gambar-gambar dibawah.....

Kamera Belakang

Kamera Depan

Dari segi pencahayaan, Ninetology seperti tidak memiliki "glare" filter....
Ianya tidak menapis cahaya dan kadangkala menjadikan gambar terlalu cerah....
Tetapi Lenovo K900 dapat mengawal dan mengurangkan cahaya dari gambar yang kita ambil...
Bagaimanapun, jika dibandingkan kedua-dua peranti ini memiliki kelebihan dan kekurangannya....

Pada pandangan AJ, Ninetology U9Z1+ sesuai digunakan oleh peniaga online yang biasanya memerlukan 2 nombor dan juga mereka yang baru menggunakan telefon pintar kerana seperti yang AJ nyatakan sebelum ni, Ninetology bersifat lebih mesra pengguna.....
Manakala, Lenovo K900 sesuai digunakan oleh mereka yang mementingkan gaya dan sudah biasa menggunakan window phones....

So ini saja yang dapat AJ review bagi kedua-dua telefon pintar ini...
Masa seminggu seperti tak mencukupi untuk AJ bermesra dengan mereka... =D
So bagi sesiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai telefon pintar Ninetology, boleh klik banner dibawah dan jangan lupe subcribe!!!
Wajib! =D



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

8 comments:

  1. not bad harganya berbanding smartphone yg lain kan...

    ReplyDelete
  2. wah rasa nak sambar jugalah bila baca review AJ ni

    ReplyDelete
  3. ehh gadget lenovo kamera dpn dia cntik..tp kamera belakang kureng la pulok...huhu

    ReplyDelete
  4. mmg untung dapat review..
    shark mungkin memlih ninetology rasanya,
    lenovo nampk mcm terlalu besar :)

    ReplyDelete
  5. Hai AJ.. jemput join GA teman yea..
    hadiah awesome!!
    http://tengkubutang.blogspot.com/2013/11/giveaway-1-year-blog-tengkubutang.html

    ReplyDelete
  6. "Lenovo K900 sesuai digunakan oleh mereka yang mementingkan gaya dan sudah biasa menggunakan window phones...." Err.. Kenapa Windows Phone? K900 kan Android...

    ReplyDelete
  7. TERBAIK DER... TAK DAPAT TERUS KE? :)

    ReplyDelete