Blogger templates

Click to Follow...

Tuesday, 22 October 2013

My Journey To Braces : Set Penjagaan Gigi Si Braces


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Lama tak cerita pasal braces kan......
Okay arini AJ nak share sikit mengenai penjagaan gigi bagi mereka yang berbraces.....
Tapi rasanya penjagaan braces AJ kot... Hehehhe... =D
Braces ni ada lecehnya......
Antaranya makanan mudah terlekat pada bracket kita.....
Lagi 1, kalau berbraces ni jangan impikan gigi putih bak Fazura ye.....
Tapi janganlah pulak tak jaga sampai kuning macam kari....
Euwwwwww....

Okaylah bile berbraces ni, automatik rutin penjagaan gigi kita berubah...
Kalau dulu sebelum pakai braces, berus gigi time mandi je.....
Lepas berbraces rasanya macam nak gosok gigi lebih kerap, nak pulak lepas makan....
Ape yang diperlukan untuk si braces??

Berus gigi dan ubat gigi


Ini basic la bagi setiap orang kan....
Mesti ade berus gigi dan ubat gigi....
Cuma berus gigi untuk orthodontik ni lain sikit je.....
Dia lebih lembut...
AJ pakai berus gigi Colgate Ortho yang ade V-Trim Bristle System untuk bersihkan sekitar wayar bracket tu....
Tang ubat gigi pulak, AJ pilih yang ade sistem pemutihan walaupun awal tadi AJ dah cakap kalau berbraces jangan impi gigi putih kan...... =D
Pilihan AJ Colgate Optic White ataupun Darlie White Expert..

Ubat Kumur


Selepas memberus gigi AJ akan berkumur dengan ubat kumur untuk kesegaran nafas...
Selain tu ubat kumur berfungsi untuk membunuh bakteria, mengurangkan plaque, membasmi tartar, mengurangkan caviti etc....
AJ selalu pilih Listerine.... Tak kisahlah yang mana pun, purple ke hijau ke....
Fungsinya lebih kurang same je...
Hehehheh... =D

Dental Brush


Dental brush ni digunakan untuk memberus celah-celah bracket dan gusi.....
Dental brush ni kecik je, so dia boleh jangkau tempat dimane berus gigi tak boleh capai....

Wax


Wax ni digunakan untuk mengelakkan ulser pada mulut....
Orang tak berbraces, tak perlulah wax ni... Hehehhehehe..
Cara gunakan wax ni, gumpalkan sedikit dan tampalkan pada bracket tajam yang menyebabkan ulser pada mulut..
AJ tak guna sangat pun wax ni...
Sebab tak kerap dapat ulser pun....
AJ selalu pakai bile tukar wayar ataupun elastic band yang warna warni tu...
Kadang masa lepas tukar tu, rasa tajam wayar tu mencucuk-cucuk....

Travel kit


Bende-bende kat atas ni memang wajib AJ bawak dalam beg....
Kiranya macam travel kit la......
Selalunye lepas makan kat memane je, AJ akan berkumur-kumur dan bersihkan sisa yang terlekat.....
Tapi nak memberus gigi lepas makan tu, kene tengok tempatlah....
Kat Malaysia ni bukan macam negara luar....
Kalau kat sana, berus gigi lepas makan tu takdelah pelik mana...
Semua mereka buat perkara yang sama....
Kalau sini, orang pandang lain macam kot.... Pelik la, takde orang lain buat kan...
Seeloknya kat sini, lakukan urusan berus memberus tu dalam toilet ye... =D

Sebenarnya ade lagi yang AJ tak gunakan....
Antaranya dental floss dan beberapa bende lain......
Tapi kalau ade yang kat atas ni pun dah kire okaylah.....
Janji hadooooo... =D

Okaylah, sampai sini dulu...
Kalau nak tau more pasal my journey to braces, boleh tengok dekat sidebar....

P/s : Next week monthly check-up...
Nak tukar kaler ape ek?
This month dah pakai grey + pink... =D


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

15 comments:

  1. waaa....cm make up plak banyaknye..hihihi...bertambah la keje AJ..kene jage lebih sikit..hehe..xpe2 tuk kebaikkan sejagat juge....

    ReplyDelete
  2. aj ... kita dh try optic white .. gg jd kuning lg ada la wakakakak ..
    then pke ubat gg biasa ok lak .. :P
    x ssuai kot ~.~ ..
    adoyai

    ReplyDelete
  3. bila baca ni baru teringat dental floss lama doh tak guna . sejak bila terlupa pun x tau la . harap belum expired ...

    ReplyDelete
  4. Memang bersabar ya kalau pakai braces ni sbb banyak step nak buat utk bersihkan gigi dan braces tu

    ReplyDelete
  5. nak pakai.tp duit takde lagi ke situ
    huhu

    ReplyDelete
  6. mesti besar beg AJ, kalau nak kemana-mana perlu dibawa....

    ReplyDelete
  7. saya rasa mcm nk pakai braces tapi takut,,,huhu

    ReplyDelete
  8. NAMPAK RUMIT JE PENJAGAANNYA..

    ReplyDelete
  9. next month warna purple lak..hehe

    ReplyDelete
  10. betul...kat Malaysia berus gigi sebelum wuduk dekat tempet wuduk wanita pun org pandang pelik...nak tgelak pun ada..hahahaha

    nur pernah tgk berus gigi comel je untuk pemakai brace ni..
    ayue pernah jumpa tak??

    ReplyDelete
  11. bertambah la nak jaga gigi ni erk kak.. akak tukar color blocking. hehe mesti curlasss

    Jom Buat Duit Secara Online bersama Iklan Sticky - Program Pay Per Click Paling Sempoi !!

    ReplyDelete
  12. dah pakai besi tu.. jgn tin aluminium pun nak kunyah .. hihihi.. selamat menyantikkan gigi

    ReplyDelete
  13. salam..nak tanya kat mne ek nk dpatkan colgate ortho brush ek?
    da puas merata-rata mencari..
    hope u can help me :)

    ReplyDelete