Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 11 October 2013

Berakhirnya Perjalanan Hidup Si Urap


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

10 Oktober 2013, berakhirlah kisah perjalanan hidup Si Urap kucing jalanan yang acap kali datang dan pergi ke rumah AJ sejak bertahun lalu........
Dia kucing yang sangat baik......
Walaupun hidup di jalanan, tak penah dia kacau orang lain....
Nak dengar dia mengiau pun susah...
Kalau lapar, dia akan pandang je family AJ yang dia nampak....
So kitorang tau la dia kelaparan...

Tapi 3 minggu lepas, rutin hidup Urap berubah.....
Dia yang boleh berjalan, sihat tiba-tiba terjelepok longlai depan rumah AJ....
Tak mampu berjalan dan dari tak penah mengiau tiba-tiba mengiau depan pintu seolah meminta bantuan.....
Berkejaran AJ ke veterinar......
Lepas seminggu, kaki Urap yang dari tak boleh berjalan jadi luka dan terus kering macam gangren....
AJ buntu, bawak lagi ke veterinar....
Dah tanya itu ini, Urap disahkan perlukan pembedahan dengan kos yang agak tinggi....
Mulalah episod dimana AJ mula menghebahkan berita meminta belas dan simpati rakan-rakan..
Alhamdulillah ramai yang sudi membantu......

Bila dah cukup kos rawatan, veterinar kerajan pulak takde slot...
Baik kat Cheras, baik kat UPM.....
Berpusing AJ cari veterinar swasta pulak....
AJ takde pilihan, nyawa Urap perlu diselamatkan......
Akhirnya tibalah Urap di Kitty's Cottage.....
Bila check darah pulak, doktor sahkan buah pinggang Urap ada masalah.....
Lepas beberapa hari dalam pengawasan doktor, sekali lagi ujian darah dijalankan...
Malangnya, bacaan ujian untuk buah pinggang masih lagi tinggi....
Tiada pilihan lain dapat dilakukan selain meneruskan pembedahan....
Tapi...... Pembedahan tersebut SANGAT berisiko...
Kalau tak lakukan pembedahan pulak, Urap akan lebih terdedah kepada bahaya.....

Dannnnnnnnnn........
Semasa pembedahan dilakukan, jantung Urap mula berhenti berdenyut....
Usaha doktor untuk menyelamatkan Urap tak berjaya...
Makanya, berakhirlah riwayat hidup Urap Si Kucing Jalanan.....
Ya Allah...... Berjurai airmata AJ saat dikhabarkan berita tu......
Dah tak tertahan lagi rasanya.....
Terus AJ menangis dan menangis....
Separuh nyawa rasa melayang...
Walaupun AJ tak bela Urap dari kecik, tapi Urap tu dah macam kucing AJ......
Even sampai sekarang pun, AJ masih lagi menangis.....
Ya Allah....... Memang AJ sedih sangat...
Sedih mengenangkan nasib Urap......
Seriously, AJ menaruh harapan agar Urap dapat teruskan hidup...
Tapi takdir Allah swt takde siapa mampu halang.....
Hanya DIA tau apa yang terbaik untuk Si Urap.....

Buat Urap, mummy minta maaf tak dapat nak selamatkan Urap...
Kami dah cuba sedaya upaya nak bagi Urap kembali sihat....
Kami dah ikhtiar...
Tapi Urap tak mampu bertahan...
Takpelah Urap, mummy relakan Urap pergi...
Tenanglah Urap kat sana.....
Mummy bersyukur sangat...
Sekurang-kurangnya semasa akhir hayat Urap tu, Urap merasa jadi kucing bertuan...
Makan minum dah tersedia ada, tidur dalam rumah atas katil yang empuk, dimanja, dipeluk dan dicium....
Sekurang-kurangnya, mummy dapat bagi Urap kasih sayang....
Sampaikan bau Urap pun masih ade pada bantal dan tilam mummy ni......
Urap....... :'(





Dear Urap, You left me without saying goodbye.....
Let me kiss you for the very last time....
May u rest in peace.....
I Love You!

AJ juga nak ucapkan jutaan terima kasih buat mereka yang menyumbangkan duit bagi membiayai kos rawatan Urap.....
Juga kepada mereka yang sudi kongsikan kisah Urap.....
Tak lupa kepada insan-insan yang menjadi tulang belakang saat AJ lemah tak berdaya.....

Dan juga berbanyak terima kasih buat Doktor Azlan dari Kitty's Cottage yang telah mencuba sedaya upaya menyelamatkan nyawa Urap....

Terima kasih sangat kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung..
Semoga Allah swt membalas jasa dan budi baik kalian......

AJ nak tidur dulu.... Kepala pun sakit duk nangis takmo berhenti...
Nanti tengah hari sikit AJ nak tanam Urap.....

P/s : Ada hikmah disebalik kejadian.....




"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

27 comments:

  1. ya Allah sedih sgt.. :( teringat kucing2 sy yg dh pergi... its ok.. Urap pun pergi dgn happy sbb dia tahu family AJ byk membantu dia walaupun dia hanya kucing jalanan... besar pahala tau membantu haiwan yg lemah.. insyaAllah.. Urap dh happy dah kat sana...

    ReplyDelete
  2. sabar yea AJ... ada hikmah tu di sebaliknya....

    ReplyDelete
  3. setiap yang datang, suatu hari nanti mesti dia pergi..

    ReplyDelete
  4. sabar yer ayu...ayu dah cuba sebaik mungkin untuk menyelamatkan dia...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  5. BAGUSNYA SAYANG PADA KUCING..

    ReplyDelete
  6. Kak Ayu, jangan sedih2 dah ya..biarlah URAP tenang kat sana..sama macam kita manusia ni kak, yang hidup dan bernyawa pasti akan pergi kak..:( sabar ya..usaha Kak Ayu sangat murni dan mulia, Shakira tabik pengorbanan Kak Ayu nak selamatkan nyawa URAP..namun takdir tak menyebelahi kita kak, URAP dipanggil pergi tinggalkan kita semua..Shakira doakan akak kuat dan sentiasa tabah, ya Shakira faham kadang2 bau URAP pun dah terbiasa kat hidung kita..saat kita cium dia, belai dia, kasi dia makan..Shakira faham kenangan2 manis tu semua mmg sukar untuk Kak Ayu lupakan apatah lagi padam dari ingatan..sabar ya Kak Ayu, ada hikmah di sebalik kejadian ni..insyaAllah hendaknya..be strong sis! U can!

    ReplyDelete
  7. sedih dengar
    tapi dah smpi msa die pergi kan'sabar ye aj
    sslam perkenalan dari ida
    jemput singgah blog ida ye
    umielman.blogspot.com
    dah follow blog ni no968

    ReplyDelete
  8. sedih baca dari awal hingga akhir...at least AJ & smua yg terbabit dah cuba sedaya upaya utk selmtkan Urap.. bertabahlah....

    ReplyDelete
  9. aduhai.. menitik airmata baca kisah ni.. tak sanggup nak berpisah ngan kucing yang kita syng kan..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum AJ...kesian nyer...:(

    ReplyDelete
  11. salam ziarah..

    sedih baca kisah Urap ni.. sabar ye AJ.. Biarlah dia tenang di sana..

    ReplyDelete
  12. tabahkan hati yer adik, akak tau macam mana sedihnya AJ... redhakan pemergian urap dan semoga urap tenang di sana, I do not know what else that I could do to soothe you...but I'm always here for you dear... stop crying kay sis?

    ReplyDelete
  13. Banyakkan bersabar, setiap apa yang AJ buat pasti akan dibalas dengan kebaikkan dari-Nya. InsyaAllah...

    ReplyDelete
  14. Banyakkan bersabar... apa yang AJ dh buat pasti akan dibalas... InsyaAllah...

    ReplyDelete
  15. ada entri menanti... sebagai tanda simpati dan sedih dari deqla.. dihrpkan ayu tabah... dan deqla bakal tabah jugak menghadapi sebarang kemungkinan nanti...

    ReplyDelete
  16. shila pernah lalui keadaan macam ni. shila tak dapat selamatkan kucing kesayangan shila. sedih yang tak terkata...

    ReplyDelete
  17. didiey pun turut menangis bila baca ni..baru smlm didiey baca ttg Urap...tambah sedih bila tgk gambar.. :'(

    apa punca kaki dia jd mcm tu? mesti doc tau kan AJ??

    ReplyDelete
  18. kak! sedihnya :( tapi yg lg sedih tentu akk.. tabah ehh.. masa kucing amal mati, menngis tak berlagu.. jadi amal paham. xpe kak.. dia tenang kat sana.. akk sabar okay...

    ReplyDelete
  19. sedih pulak jaa baca pasal urap nih... sabar byk2 yer AJ. ada hikmah tu...

    ReplyDelete
  20. ayue..sedihnyaa..!!
    tabah yea ayue..
    urap tenang disana....

    ReplyDelete
  21. sabar yer aj..moga aj jumpa urap yg baru nnt...

    ReplyDelete
  22. Salam AJ.. Sebak Mieza tengok gambar2 Urap.. Mieza faham macamana perasaannya kehilangan Urap.. Mieza pernah beberapa kali lalui situasi yang sama.. Semoga AJ tabah & kuat menempuh hari2 mendatang.. Urap tenang di sana.. Pastinya dia sedang doakan kesejahteraan AJ & keluarga yang telah banyak berjasa padanya..
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
  23. xpe AJ..sabar banyak2 ye...usia urap setakat tu je,,,xmo sedih2..

    ReplyDelete