Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 23 September 2013

Nasib Si Kucing Jalanan..


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Malam tadi masa balik minum dengan Mr.JR, tetibe sekor kucing jalanan ni ade depan rumah AJ.....
Kucing ni memang selalu je datang minta makan kat rumah AJ...
So memang dah kenal sangatlah....
Family AJ semua panggil dia Urap.... Singkatan pada "kurap"..
Hehehehhe....
Dulu memang dia berkurap dan kurus kering sangat...
Lepas tu nasib baik kat kejiranan AJ ni ade 2 buah rumah sudi bagi dia makan...
Kalau dia tak datang rumah AJ, dia pegi minta makan kat jiran atas rumah AJ......
Tapi malam tadi, AJ rasa dia pelik sangat....
Dia mengiau-ngiau lain macam bile nampak AJ......
AJ panggil-panggil, dia tak bangun....
Sekali dia mengengsotkan kaki belakang dia...
Ya Allah.... Panik AJ!
Dah kenapa dengan kucing ni???
Elok sihat, tetibe jadi macam tu...
Kaki belakang dia macam lumpuh, tak boleh gerak......
Dia menyeret je datang kat AJ macam minta tolong...
Terus AJ panggil kakak minta dia tengokkan since AJ memang tak berani nak usik kalau kucing tengah sakit...
Bile kakak AJ urut-urut belakang pinggang dia, dia ngiau macam sakit....
Nak kate kene langgar, nampak takde pulak kesan tayar ke ape kat badan dia....
AJ rasa sama ade dia jatuh ataupun dipukul orang... Wallahualam....
Kesiannye AJ tengok keadaan dia...
Terus kitorang bawak masuk rumah...
Masa dukung bawak masuk tu pun dia terkencing dan terberak.... Sakit sangat agaknya... =(
Kalau nak bawak terus ke vet pukul 11 lebih ni yang ada pun private punya...
AJ sendiri pun mane ade duit nak bayar bil nanti.... Yang last kucing AJ masuk vet pun belum recover lagi.....
Lepas tu AJ cuba dapatkan bantuan melalui facebook.....
AJ mesej Papa Hero (PH) dari Kakimotong....
AJ tanye boleh tak dia bukak donation untuk kucing ni kalau AJ hantar ke vet....
AJ memang dah terdesak sangat kot.... Kesian pulak kalau tak hantar...
Dia cakap boleh... Hantar gambar kat vet dan minta quotation total harga rawatan tu dengan doktor....
Alhamdulillah.... Lega sikit hati AJ dengar...
Even malam tadi pun ada Hamba Allah yang dah transfer duit sikit kat akaun AJ....
So pagi ni, tugas AJ nak hantar Urap ke vet...
Harapnye takde ape yang serius pasal kecederaan dia tu dan boleh jalan seperti biase....
Moga ada lagi yang sudi membantu meringankan beban kucing ni....
Hanya Allah swt je yang mampu balas jasa mereka....

Keadaan Urap malam tadi... =(

Nanti AJ update lagi pasal si Urap ni....

P/s : Nak cari vet kerajaan.....
Kat Cheras ada rasanya....



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

7 comments:

  1. comelnyaaaaa , hope sembuh semula yer hencik urap
    =(

    ReplyDelete
  2. kesiannyer..nad pun kalau tgk kucing macm ni nad akan bawk trus prgi klinik

    ReplyDelete
  3. wahh.. PH tlg ye.. deqla nk jugaklah mintak donate tu utk Momom..err.. x malu kan..haha.. mmg x mampu la kan AJ sbb nk operate tu mahal..tp deqla dah 2 hari lps pm PH.. tp dia x reply pun..kecewa la jugak.. ;(

    ReplyDelete
  4. ehh.. AJ.. kat damansara pun ada...tp jgn pegi tau.. sbb dia xde peralatan.. huhh.. pastu dia refer klinik swasta plak.. geram lak dgr..huhh.. cer try yg kat cheras tu..nanti apa2 bgtau deqla tau.. kalo ada peralatan sana, deqla nak la jugak hntr kucing deqla ke sana.. sbb dia pun x boleh jalan..

    ReplyDelete
  5. alahai kecian nye la..macam kisah kucing deqla si momon tu kan...semoga urat cepat sembuh....

    ReplyDelete
  6. sam rasa mesti dia ni kna mangsa langgar.. tak pun someone sepak or baling dia dengan objek keras... kesiannya... tak boleh la tgk kucing mcm ni... sedihhhh...

    ReplyDelete