Blogger templates

Click to Follow...

Wednesday, 28 August 2013

Ukuran Kematangan Dan Keperibadian


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Dalam kehidupan ni kan, pandangan kita belum tentu betul dalam menggambarkan kematangan dan keperibadian orang lain....
Ape yang menentukan kematangan dan keperibadian seseorang??
Kita jangan cepat nak menilai bile tengok orang tu..
Yang muda tak semestinya tak matang...
Yang sudah berusia pulak, tak semestinya matang kan....
Usia tak menggambarkan kematangan dan keperibadian...
Dari personalitinya barulah kita dah boleh ukur diri seseorang tu...


Jom kita tengok situasi-situasi kat bawah sebelum buat penilaian....

Situasi 1 : 

Umur baru 15 tahun... "Oh... muda lagi..."
Yang kite nampak "tak matang"
Hakikat sebenar, dia seorang matang...
Sebab apa?
Sebab perjalanan hidup yang dilalui...
Dia orang susah, kene buat segala perkara sendiri...
Kadang kene jaga adik 2-3 orang....
Amik alih tugas seorang ibu.....
Tapi kita tak tau....

Situasi 2 :

Umur 32 tahun, anak dah berderet....
Yang kita nampak dia "matang"
Hakikat sebenar dia bukannya matang pun....
Sebab apa?
Sebab dalam hidup dia, dia tak penah susah..
Ape nak semua dapat...
Nak buat ape semua ade orang nak tolong...
Kita tak tau kan....

Situasi 3 :

Dia seorang yang happy go lucky...
Nampak macam tak penah amik pusing hal sekeliling...
Tapi hakikatnya, bila bersuara dan bagi pendapat terserlah tahap kematangan dan peribadi dia....
Ada kita tau?

Nampak tak maksud AJ tu?
Apa yang kita nampak dari segi luaran tu, bukannya ukuran kematangan, keperibadian seseorang....
So kita jangan cepat judge orang lain...
Tengok dan kenal dulu keperibadian dia.....
Ni belum pape, terus je menilai orang lain tu macam tu atau macam ni...
Tak baik tau...

P/s : Takde idea pulak..


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

29 comments:

  1. cx sokong sgt :) kematangan bukan berdasarkan umur tetapi kehidupan yang dilalui. :)

    ReplyDelete
  2. betul tu..xsemestinya muda tak matang...tua matang..
    kadang2 tu byk yg terbalikkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang tu elok kite yang muda ni boleh fikir sesuatu kan...

      Delete
  3. Bak kata mat salleh ' dont judge book by its cover'..
    Lg bnyk rintangan hidup lg matang ler kita..

    ReplyDelete
  4. X suka org jenis mcm ni...nak2 if pi mn2 company besar utk meeting or interview....by the way how was ur interview today?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kak...
      Tapi tadi nasib interviewer tu okay...
      Cume AJ ni je la nervous...
      Hehehhehheh...

      Delete
  5. betul2..
    mcm tegar tuha..
    1 tahun dah matang tolog mak crik duit ..paham fmly susah.
    budk kita 11tahun tau apa..
    main je ..huhu

    ReplyDelete
  6. yup betul tu..dont judge the book by its cover ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu dik....
      Tengok isi dalam jugak....

      Delete
  7. Replies
    1. Ada jugak yang tak faham kadang tu kak...

      Delete
  8. Assalamualaikum AJ. sheila pahamm yanggg! kita tak gheti judge orangg. kita mesra alammmm :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam....
      Eloklah macam tu kannn... =D

      Delete
  9. Yer i nampak maksud u AJ.
    Matang bukan pada usia, tapi pada pengalaman sebenarnya. Pengalaman mengajar manusia. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed....
      Kita pun tak tau apa yang orang tu penah alami kan...

      Delete
  10. ok sejujurnya deqla x matang lagi.. walaupun dah tua.. haha.. setuju jgn tgk pd usia.. mcm hubby deqla walau dia lebih muda tp dia yg lebih matang berbanding deqla ni hah..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhe....
      AJ pulak ikut keadaan Deqla....

      Delete
  11. yup betul sgt... done sedekah nuffnag tanda kematangan hehehe

    ReplyDelete
  12. age is just a number , not describing how mature it is.

    ReplyDelete