Blogger templates

Click to Follow...

Sunday, 11 August 2013

Tragedi Raya!!!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Tahun ni, raya AJ memang tersangatlah tragedi......
Dari sebelum raya, sampailah ke hari raya....
Al-kisahnya, hari raya pertama tu AJ dah bersiap-siap...
So macam biasa, AJ memang akan pakai contact lens....
Entah mana silapnya, masa kat rumah makcik AJ tu, AJ dah terasa tak selesa....
Mata AJ masuk habuk.....
AJ pun cabut terus lens tu, tak pakai dah.....
Lepas pada tu, mata AJ memang terus jadi kelabu.....
AJ duk tanya kakak, "jerebu ke??"
Dia cakap takde....
Balik dari rumah makcik tu, AJ tidur kejap.....
Then bangun tu, AJ still rasa kelabu je pandangan tu...
Masa jumpa Mr.JR tu pun AJ mengadu mata kelabu, pandangan blur.....
Kitorang sempat beli eyemore, pastu pegi makan KFC.....
Masa kat KFC tu, penglihatan AJ makin teruk......
Terus Mr.JR bawakk pegi klinik, pastu kene refer kat HKL....
Sampai HKL mata AJ langsung tak boleh bukak dah....
Doktor mata sahkan kornea mata AJ koyak di kedua-dua belah mata...
After dah bagi ubat semua, AJ masih lagi tak boleh bukak mata....
Lepas balik tu AJ ingatkan dah okaylah sikit... Tapi, dalam pukul 5 pagi AJ tak tahan sangat..
Mata ni rasa macam kene cucuk je pedihnya...
Terus AJ minta kakak AJ bawak pegi HKL balik.....
Dah masuk ubat semua, okaylah sikit...
Parents AJ pulak balik kampung...
Nasib ada Mr.JR dengan kakak AJ....Amik kau, 2 hari jugak AJ tak boleh bukak mata langsung...
Gelap terus dunia....
Apapun tak nampak....
Akhirnya raya ketiga barulah mata ni boleh bukak..
Tapi still kabur dan blur......
So lepas pada ni memang bye-bye contact lens....
Huhuhuhuhu...
Serik!!!

Keadaan Malam Raya Pertama....
Lepas pada ni memang tak boleh bukak mata langsung!

Keadaan pagi Raya Ketiga...
Alhamdulillah mata dah boleh bukak tapi tak berapa nampak....

Malam Raya Ketiga....
Keadaan makin baik, mata dah tak berair...
Penglihatan okay sikit than before.....

Alhamdulillah AJ masih diberi peluang untuk melihat.....
Cukuplah 3 hari macam orang buta..
Seksanya Allah swt je la yang tau.....
Tapi ada pengajaran disebaliknya....
Dapat juga AJ muhasabah diri dan hargai nikmat melihat....

P/s : Lens??? NO!


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

25 comments:

  1. Sabar sis. Ujian tuu satu rahmat.
    Tanda kasih ALLAH akan umatnya :)

    ReplyDelete
  2. Betul tu @Najwa Ayuni...
    Alhamdulillah Allah msih bagi peluang....

    ReplyDelete
  3. aduhh kalau macam nie memang serik lah kan ..

    ada masa2 lens nie selalu buat mata kita prob
    aak pakai waktu raya shja .. so far ok ;)

    ReplyDelete
  4. Sabar ya,ngeri pula baca..rasa takut pula nak pakai lens lepas ni.moga cepat sembuh ya ^_^

    ReplyDelete
  5. huishh bab² mata ni mmg seriau la sikit...tgk mata AJ berair tu..erghh..mst serik nak pakai lens dh..

    ReplyDelete
  6. Saya hal mata ni mmg sgt sensitif. Contact lens mmg xpernah dan takkan pakai la. Selalu pakai spec je bila driving malam dan hujan. Even nk mekap tang mata pun awal2 saya angkat bendera putih. Xleh sat gi kang saya menangis kalau dok letak eyeliner dgn mascara.
    harap kak aj tabah la ye, Allah kalau nak tarik nikmat tu sekejap dan bila2 masa je dia boleh buat. Mcm yg terjadi kat saya. Since ramadhan bibir kering dan pecah2, sampai la raya ni tak betul2 baik. Nak makan yg pedas2 mmg xdapat la. Rendang kuah kacang mmg tengok saje. Harap2 akak cepat2 baik ye

    ReplyDelete
  7. Takut juga dgr cerita AJ ni..lain kali kena betul2 berhati2 pakai. Takpelah AJ, pakai spek je lah cam saya. Tak berani nak pakai lens sbb takut

    ReplyDelete
  8. lepas ni AJ jgn pakai lens lagi lah ye..huhu...

    kwn didiey pown kena cmni gak seminggu sebelum raya hari tu..mc 2 hari.

    semoga cepat sembuh AJ

    ReplyDelete
  9. berisiko juga memakai contact lens tu..
    alhamdulillah semua selamat ^_^
    akak jemput join contest dekat blog yaya ye..

    ReplyDelete
  10. Sabar ye kak.. Sebab takut terjadi macam ni lah saya dah jarang pakai contact lens.. Sekarang pakai spek je lah lagi..

    Moga cepat sembuh ye kak AJ..

    ReplyDelete
  11. DULU SAYA ADA BUAT ENTRY PASAL BAHAYA KANTA LEKAP. BOLEH BACA..

    http://fairusmamat.blogspot.com/2011/06/bahaya-kanta-lekap-contact-lens.html

    ReplyDelete
  12. Semoga adik cepat sembuh ye.
    Xpe..We learn from mistakes.
    Next time pakai spec je, adik pakai spec pun cantik :)

    ReplyDelete
  13. aduhh..baca pun rasa seriau tau..
    bab2 mata ni mmg risaukan...
    bygkan kalau rosak..aduhai..mmg tak nampak apa dah laaa....

    takutnya...lepas ni jaga mata tau...

    ReplyDelete
  14. mcm2 kes dgr psl lense ni.. tu yg buat deqla x nk pakai lagi.. hakikatnya dulu deqla mmg penguna tegar lense.. wlupun x rabun.. huhuhu..mmg tobat la nak pakai lense lagi...seriau baca tragedi raya AJ ni.. moga jadi pengajaran buat smua.. ;)

    ReplyDelete
  15. Ya Allah... bahayanya contact lens ni... lps ni jgn pakai dah ek.. risau plak baca

    ReplyDelete
  16. alahai Aj..hati2..mgkn jenama tu xsesuai dgn mata aj..batter pakai spek aje..

    ReplyDelete
  17. ciannya aj..moga cepat sembuh yer...

    ReplyDelete
  18. How are you ? hope u getting better and better. That y I prefer pakai spec dari pakai contact lense.. :)

    ReplyDelete
  19. Belum pernah cuba pakai lense .....takutnyerr

    ReplyDelete
  20. Now baru tahu sebab apa. Sebab lens rupanya. bahaya jugak ya.

    ReplyDelete
  21. aduiiiii... sakitnya... bahaya pakai lens ni... kak mia jarang guna. hanya guna masa ada event je..

    ReplyDelete