Blogger templates

Click to Follow...

Wednesday, 5 June 2013

My Braces Journey : Pasang Braces, Officially Bergigi Besi!


ASSALAMUALIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Semalam 4 Jun 2013 merupakan hari AJ pasang braces...
Setelah 2 bulan AJ tunggu, makanya tibalah hari yang dinanti-nantikan.....
Pukul 3pm, dup dap dup dap perasaan ni......
Ada yang kata pasang braces ni sakit........ Tapi nak gigi cantik punya pasal, tahan je lah.....
Bak kata pepatah "Beauty is Pain"....
Ibarat macam pakai heels la kan... Memudaratkan tapi kalau pakai confident level tu naik lebih sikit pada biasa... =P
Betul tak kaum hawa???  Kihkihkih......
Nasib Mr.JR sudi nak temankan AJ dan kebetulan semalam pun off day dia...... =D
So takdelah seram sangat.... Huhuhuhu.....

Prosedur dia takdelah rumit mana pun....
Sebelum pasang tu doc akan terangkan sikit apa yang dia nak buat pada gigi kita.....
Nanti AJ kene cabut 2 batang gigi.... Tapi belum tau bilenye nak cabut tu....
mungkin next appointment kot...
Lepas tu doc buang dulu plak yang melekat kat celah-celah gigi tu dan whitening kan sikit gigi....
Then tunggu lah kat luar dulu sampai nama dipanggil untuk pasang bracket braces tu....
Masa pasang bracket tu, sikit pun AJ tak rasa sakit.....
Bile dah siap pasang pun still tak rasa sakit... Tapi masa makan lepas pada tu baru kita akan rasa gigi tu tak boleh nak kunyah makanan....
Rasa macam goyang-goyang dan agak ngilu bile mengunyah....
Tapi AJ pulak ngilu tak ngilu kunyahkan je....
Cuma tak lumat macam biase la kan.....
Even sampai sekarang pun AJ masih tak rasa sakit lagi....
Ngilu-ngilu sikit je bile terketap gigi... =D
Hehehehehhe.....
Tapi tak taulah pengalaman orang lain macam mana tau...
Ada yang sakit, ada yang tak.....


Ni pulak gambar sebelum dan selepas berbraces....
Doc pasang band kaler biru la pulak...
Baru nak request kaler light purple or pink...
Tak sompek den nak koba kek doc tu haaaa....
Hehehehhehe....

P/s : ESOK BIRTHDAY AJ KENGKAWAN.....
Hahahahhahahaha....
Ek'eleh... Kecohlah minah ni.. =P




"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

17 comments:

  1. Best takkkkk? hehe ^_^
    Esok birthday akak? Happy birthdayyyyyyyyyyy :D

    ReplyDelete
  2. Ahhh. nak pakai braces jugak tapiiiiii


    takde duit. huhuhu. :(

    ReplyDelete
  3. hehehehehe..kalau akak,mmg seriau la nak pakai natang braces tu. wahwahhh..happy birthday in advance dik!

    ReplyDelete
  4. selesa tak dik ??

    biasa org yg pakai lama kan

    ReplyDelete
  5. AJ,, mahal tak pasang braces ni? tengah survey untuk adik sebab gigi dia pun tak berapa nak elok sangat. huhu

    ReplyDelete
  6. wahh bestnyaa, lepas ni gigi ayue cantik dan teratur lah... ena punya lambat lgi, hurmm buat kat kerajaan memang lambat...

    nanti appointment akan datang, tuka la warna.. hehehe

    ReplyDelete
  7. gambar pecah, tak dapat tengok. takpe, dah tengok kat WeChat. hihi :D

    ReplyDelete
  8. tidur mlm mcm mana..?
    ada rasa sakit tak?

    ReplyDelete
  9. Its true 'beauty is Pain'
    bersakit2 dahulu, bercantik2 kemudian hehhe

    ReplyDelete
  10. mahal tak pasang braces ni?hepi besday :)

    ReplyDelete
  11. mungkin rezeki AJ tak rasa sakit sangat.. =)

    ReplyDelete
  12. tahniah ye dah jadi wanita besi...kohkohkoh... nmpk selesa je AJ bergigi besi tu..

    ReplyDelete
  13. dh pasang..alahai bestnyer...huhu makin meluap² keinginan nak ber-braces

    ReplyDelete
  14. oo tak sakit ek? Alhamdulillah, iha risau tau.. sebab lambat laun kena buat braces jugak.. hee..

    ReplyDelete
  15. pasni amik gmbr tunjuk gigi je..hehee

    ReplyDelete