Click to Follow...

Thursday, 30 May 2013

My Braces Journey : X-ray dan Moulding


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Okay lepas dah puas SURVEY mengenai segala-galanya mengenai braces, AJ pun dah naik muak nak pegi dan cari klinik lagi....
Setelah ditolak, ditambah, didarab dan dibahagi, AJ akhirnya memilih Klinik Dr. Zarin....
Kenapa??
Sebab AJ rasa Klinik Dr Zarin ni memang menepati bajet AJ.....
Banyak juga review yang mengatakan Klinik ni MURAH!
Kawan-kawan AJ pun banyak yang menggunakan khidmat Dr. Zarin ni......
Mau tak murah, klinik lain kebanyakkannya amik deposit dalam RM1500 keatas..
Tapi kat klinik Dr. Zarin dalam RM500++ je.... Dan bulanan dalam RM100 - RM150...

Okay, pada 23 Mac 2013 lepas AJ pegi Klinik Dr. Zarin yang terletak di Ampang.....
Kat sini korang tak perlu buat appointment untuk X-Ray dan Moulding gigi....
Moulding tu amik acuan gigi yang tak berapa nak cantik tu.....
Hehheheheh... =D
Waktu register pukul 9am - 10am..... Kalau lambat nasib koranglah....
Datang lagi lain kali ye.......
Masa nak pegi klinik tu, AJ "ter"bangun lambat.......
Makanya terpaksa keluar RM25 bayar teksi... Nasib sampai pukul 9.30am....
Fuhhhhhh... Kalau tak menangis wa baq ang!!!!
Lepas dah register, AJ tengok beribu-ribu lemon tengah tunggu giliran.....
Mak aih.... Ramai gila umat manusia....... Sampai ada yang kene tunggu kat luar..
Mana yang dekat boleh balik rumah atau pegi jalan-jalan KLCC dulu........
Boleh bayangkan????

AJ dipanggil masuk pukul 12.45 pm macam tu.......
Pendek kata dah siap tertidur-tidur barulah nama AJ dipanggil.......
Bila dah masuk dalam bilik rawatan tu, doktor tanya kenapa nak buat braces...
AJ yang baru bangun ni terpisat-pisat nak jawab......
Doktor tanya kali kedua pun AJ still blur..
Last-last doktor suruh nganga mulut je... Penat tanya dah kot!!
Then dia cakap "Okay tak payah bagitau kenapa kamu nak buat braces"..
Hahhahahahha... Malu I okay..... =P
Lepas tu doktor tunjukkan gambar dan terangkan sikit pasal braces dan kos nya.....
So AJ angguk faham...
After that pembantu doktor tu akan masukkan mende putih macam tepung gomak dalam mulut korang untuk amik acuan gigi.....
Rasanya dia agak tak selesa sebab dia masukkan sampai hujung gigi......
Nasiblah rasa dia tak huduh sangat.... Kalau tak mau muntah darah....
Lepas tu dia akan amik gambar korang... Tak payah perasan retis nak posing sakan ye..... =P
Dia amik gambar gigi je okay....
Dah tu barulah dia suruh korang pakai baju pahlawan jepun, pastu x-ray gigi korang......
Dah x-ray tu, korang bolehlah keluar untuk setkan masa nak pasang bracket......
Dia ada 2 pilihan, sama ada nak walk-in ataupun buat appointment...
Kalau walk-in bebila pun korang boleh datang...
Tapi berjinggutlah nak tunggu kannnnnnnn....
AJ pilih untuk tetapkan appointment.....
Bila diorang check, 4 Jun depan barulah dapat pasang.......
Hambik ko 2 bulan nak kena tunggu.... Tapi okaylah, tak payah nak tunggu lama kalau walk-in.......
Opsss.. Lupa pulak... Untuk X-ray dan Moulding ni kena bayar RM250 tau....

Ni alamat Klinik Dr. Zarin kalau ada yang berniat nak survey atau buat braces...
Better call dulu sebab sini takdenye nak consult dulu...
Datang terus buat X-ray dan Mould je...


Next??? To be continue.......
Sila tengok sidebar untuk semua entri berkaitan MY JOURNEY TO BRACES...

P/s : Takutnya...... Grrrrrrrrr.....
Opsss.. Panjang pulak entri ni....




"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

20 comments:

  1. makin comel lah AJ past nie..:)

    ReplyDelete
  2. waaaa.. selamat berbraces lepas ni :)

    ReplyDelete
  3. wwahh3 berdebar2 baca entry AJ ni..hehe..tunggu next entry plak :D

    ReplyDelete
  4. WAH... LEPAS NI AYUEJEAN... AKAN BERTAMBAH AYU LAH YEA...

    PAGI TD BONDE PON BARU BAWA ATIN PI CHECK GIGI ATIN PON NNT KENE BUAT PENDAKAP GIGI...

    TP KENE DATANG MEDICAL SELALU SEBAB GIGI SUSU BELUM HABIS LG MASIH ADA 7 BATANG..

    TUNGGU 7 BATANG DICABUT BARU BOLEH BUAT PENDAKAP GIGI...

    ReplyDelete
  5. waaa.. berkobar2 ni.. nanti lawo lg lea Aj PASNI.. HEEE

    ReplyDelete
  6. SAYA BELUM BERKEHENDAK UNTUK MEMBUAT GIGI CAMTU.. :)

    ReplyDelete
  7. Kat bandung ramai ceweknya pakai braces.. mayb murah kot.. hehehe..

    ReplyDelete
  8. wahhh.. lps ni berbraces la AJ.. doktor tu patotnya awl2 dah check ..lagi mau tanya kan..haha.... ;p

    ReplyDelete
  9. Tak lama dah pun AJ..minggu depan dah tue..lepas nie senyum beso2 yer..;p

    ReplyDelete
  10. lepas ni pelbagai rawatan lagi..

    spupu dulu tiap2 bulan ke klinik...
    tak sabar nak tgk ayue pakai gigi besi..hihi

    psst..gigi besi adik spupu nur panggil..hahaha

    ReplyDelete
  11. 2bulan..lm gak..huhu tp best la dh nk pasang braces..jelly² ni..hihi

    ReplyDelete
  12. kawan2 Hana ada juga yg pakai braces.. kdg2 suka tengok diorang pakai braces warna warni.. hehe :)

    ReplyDelete
  13. doktor pun nanti suruh iha buat braces jgk, bila dah semua gigi tumbuh la, hehe.. eh harini la kan? tak sabar nak tunggu entri akak pasal braces.. :)
    biasa tu kalau appoinment lama.. kalau iha sampai dalam pukul 9 lebih, pukul 2 baru doktor panggil.. perut pun dah mintak sumbat dgn makanan, haha..

    ReplyDelete
  14. Hehe.. Best xpakai braces?? Nani tgk video kt keek td :)

    ReplyDelete
  15. AJ berapa kos nak buat tu ya ?
    Inga nak start pakai after raya ..

    ReplyDelete
  16. Salam AJ,kan ad nk kena cabut gg,berape batang gg AJ cabut,kena charges x cabut gg 2.
    Sy pun mcm berminat nak pergi klinik yg ini....

    ReplyDelete
  17. Total brapa ni???...xkan murah..cam xcaye..

    ReplyDelete