Click to Follow...

Wednesday, 8 May 2013

My Braces Journey : Survey!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Sebelum ni AJ dah bagitau apa itu braces kan???
Kalau belum tau sila KLIK SINI.....

1st sekali, bila nak ber"braces" ni kita kena buat SURVEY.......
Ingat senang ke???
Memula AJ google dulu..... Keyword dia biasalah "braces MURAH", "klinik buat braces MURAH", "harga braces", "jenis braces", blablablabla....(yang ada kena mengena ye..) dan dekat dengan rumah korang...
Janganlah duduk Kuala Lumpur, pegi survey harga braces kat Kuala Perlis.. Unless korang rela dan sukahati nak ulang alik dari Kuala Lumpur ke Kuala Perlis setiap bulanlah... =P
Lagi 1 Jangan pulak type "doktor gigi hensem yang pasang braces"... Ehhh??? Cari jodoh ke nak pasang braces??
No no no no...... Ada faham????
Kenapa MURAH tu caps lock???
Yelah, pasang braces bukannya sampai bila-bila.... 2-3 tahun je......
Kalau korang jenis duit berpuluh riban takpelah nak buat mahal-mahal.... Bagi AJ macam tak berbaloi je....
Bagi yang berpendapatan sederhana macam AJ ni, yang murah memang jadi pilihan...
So dalam berbulan-bulan men"survey", banyak klinik yang AJ keluar masuk untuk consultation....
Masa consultation tu, korang tanyalah segala-galanya yang korang nak tau pasal braces..
Nanti doktor tu akan bagitau....... Tanya banyak-banyak pun takpe..
Sambil-sambil tu korang tengoklah layanan dan cara keje doktor tu.... Berkenan di hati ke idok...
Paling penting, sila tanya pasal segala kos mengenai braces dan pastikan harganya kena dengan bajet korang.. Ada tau???
Segala kos maksudnya yang tersembunyi sekali.... Macam kalau kena cabut gigi berapa kos dia, x-ray dan mould gigi berapa..... Tanya sampai doktor tu muntah! =P
Sila catat  ye bila everytime pegi survey kat setiap klinik tu tu....


Selalunya consultation ni PERCUMA!!!!....
Tapi masa korang call untuk consultation appointment tu, sila tanya caj untuk consultation..
Tak semuanya FREE!
Ada yang kena bayar dalam RM25 keatas..... So sila tanya sebelum pegi!

Next step, bila dah jemu dan muak nak keluar masuk klinik gigi...
Korang mulalah buat pilihan dari hasil survey korang tu.... 
Terpulanglah nak baling dadu ke, lipat kertas dan pilih ke atau sebagainya......
Make sure klinik tu menepati citarasa korang dan bajet ye......
Lepas tu telefonlah klinik tu untuk appointment....
Tamatlah sudah episod SURVEY.......

Next??? To be continue.......
Sila tengok sidebar untuk semua entri berkaitan MY JOURNEY TO BRACES...

P/s : AJ masih mencari mood berblogging ni......



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

13 comments:

  1. heee kalau register kat klinik kerajaan ok juga & murah
    tak payah baling dadu or lipat kertas AJ, cuma kena tunggu bertahun2 sampai berjanggut hahahhaha

    ReplyDelete
  2. wah AJ bagus dan bersemangatnya nak buat senyuman lebih comel dari kakTon..hehe

    ReplyDelete
  3. eheh! eyqa un ade niat nak pakai braces... info2 nie sgt berguna..

    ReplyDelete
  4. Teringin nak pakai braces jugak tapi takut pulak ;D hee

    ReplyDelete
  5. sgt bgs info ni bagi sesape yg nk pasang braces tu..x sabar nk tgk AJ berbraces...hihi..

    ReplyDelete
  6. memang buat braces mahal..pastu nak pakai bukan selamanya...ade pulak berkaler kaler bagai..xtau pasni ade mcm2 design kot..ade bunny etc.heee

    ReplyDelete
  7. KA mmg x pernah terpikir nak pakai braces ni hehehe

    ReplyDelete
  8. betul..sebelum nak buat apa2 kena cari maklumat dulukan...
    semuanya untuk kepuasan kita...

    ReplyDelete
  9. Member kat office ni pakai. DIa kata tip2 bulan kena tukar, sakit plak tu...huhuhu...

    ReplyDelete
  10. dah jumpa ke aj klinik yg murah untuk buat braces n?

    ReplyDelete
  11. kat mana yg murah yea AJ? AJ buat kat ner.. ?

    ReplyDelete
  12. Interesting question , i would like to know more about braces too ~

    ReplyDelete