Blogger templates

Click to Follow...

Tuesday, 12 March 2013

Tutorial : GIF Images


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Okaylah...
Arini AJ dengan senang hati nak buat tutorial sikit.....
Actually AJ tau mende ni pun dari blogger Hanida Moss....
Kalau korang nak tengok tutorial dia, Klik Sini....

Sebenarnya nak buat mende ni tak susah pun.....
AJ bagi korang tutorial 2 in 1 punya.......
Happy tak???? Huhuhuhuhu......

TUTORIAL 1

Penguna Smartphones..
Boleh pegi App Store bagi pengguna Apple dan Play Store bagi pengguna Android then download application FotoRus

Dah download??? Ok bagussssss...
Meh kita belajar...

1. Klik GIF


2. Klik no 1 kalau dah ada gambar atau nak guna gambar dalam gallery
ATAU
Klik no 2 kalau nak amik gambar baru

AJ pilih no 1 untuk guna gambar sedia ada dalam gallery...
Kalau korang pilih no 2 terus skip yang no 3.... Ada faham??

3. Pilih gambar ikut susunan yang korang nak macam dalam bulatan tu..
Kemudian tekan NEXT kat atas tu..
Ada nampak???


4. Pilihlah nak effect macam mana...
Nak laju nak slow ke kat bawah tu.......
Then klik SHARE untuk SAVE...


Pastu DONE......

TUTORIAL 2

Okay kalau korang takde smartphones... Jangan nak sedih-sedih....
Meh sini kita pakai PHOTOSCAPE......
Korang download je application photoscape kat pc or laptop korang....

Dah download??? Bagussssss....
Jom belajar macam mana nak guna....
Sebelum tu make sure gambar yang korang nak guna dah ada dalam pc or laptop tu ye.....

 1. Klik kat Animated GIF macam dalam petak merah tu..
2. Klik ADD then masukkan gambar comel korang tu.....
Tak kisahlah nak masuk sampai 10 gambar pun....


3. Klik no 1 tu untuk laju kan or slow kan movement gambar korang tu....
Klik no 2 untuk set canvas size.... Ikut suka nak besar mana..
Pastu Klik no 3 untuk SAVE...
Yang lain-lain tu tak yah usik pun takpe....


Dah siap bolehlah guna GIF Images korang yang comel tu........


Hasil guna FotoRus...


Ni special sikit boleh edit kaler...
So AJ pilih hitam putih....


Hasil guna PhotoScape..

Yang ni pulak memang pakai kaler asal je...
Tak boleh tukar-tukar...



P/s : Faham Ke Tidak???

"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

48 comments:

  1. wahhhh..bagusnya tutorial ni. akak dari dulu mmg x reti nak wat gambar gerak2 camni. kahkah! tapi aritu ada belajar utk wat banner iklan berbayar, baru la tau guna GIF kat photoscape tu. kihkih

    ReplyDelete
  2. x paham la cikgu... hihi... dok tgk memek2 muka AJ je.. ;p

    ReplyDelete
  3. Hahhahaha.... Kak @Sue-Rya Qistina, yang photoscape AJ tak penah guna...
    Yang kat fon tu AJ baru belajar..

    ReplyDelete
  4. Alamak!!
    Kalau anak murid @Deqla manjew ni tak faham, tak tau lah yang lain faham ke tak..
    Hahhahahha.......
    Alaaaa... malunya.. =P

    ReplyDelete
  5. macam kenal je fotorus itewwww hihihi :p

    ReplyDelete
  6. AJ memang selalu pakai FotoRus @Hanida Moss..
    Tapi tak notice pulak pasal GIF ni...
    Sebab tak penah godek...
    Hhahahah..

    ReplyDelete
  7. Pernah try lepas kak Hanida share tutorial ni haritu.. Haha ;D

    ReplyDelete
  8. fhm cikgu..hihi..leh try nanti

    ReplyDelete
  9. Pelajar cemerlang ni kak @permatabiru ni....
    Hehehheheh..

    ReplyDelete
  10. amboi.. senang sgt jew eks.. hahaha

    ReplyDelete
  11. Memang senang sangat @mama maman aka yana..
    AJ pun baru tau sesenang ni je...

    ReplyDelete
  12. RAJINNYA BUAT TUTORIAL.. BAGUSNYE... :)

    ReplyDelete
  13. Takde lah rajin mana pun @fairus...
    Dah ada yang bertanya, buat je la..
    Lagipun benda mudah... =D

    ReplyDelete
  14. Fahammmm dah Cikgu..
    Mekasih banyak AJ..nnt lepas ni boleh sis try ...hihihihi

    ReplyDelete
  15. Nasib kak @RamRamCute faham...
    Kalau tak, tak tau lah AJ macam mana nak ulang...
    Hehheheh...

    ReplyDelete
  16. owh..photoscape pun bleh buat GIF ek..baru tahu...hehehe..balik leh try nih..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  17. Bila dah tau buat memang menarik je rasa @Cik Nur™...
    Hhehehheeh..

    ReplyDelete
  18. wah3 nice tutor AJ...Xpernah try lg guna photoscape...boleh la cuba maen2 dgn gif plak lps ni..ehehe :D

    ReplyDelete
  19. Selamat mencuba @Seneorita Baharin..
    Lepas ni jom ramai2 pakat guna GIF... =D

    ReplyDelete
  20. wahh bagus ni..jup2 nak cuba.. tq :)

    ReplyDelete
  21. tgk tuto yg atas..eh?ni utk smartphone...ptt mcm tak pernah nmpk..photoscape tu tahu...cantik je jd yer..hihihi

    ReplyDelete
  22. Aah @ayut, yang atas untuk smartphones....
    Photoscape yang bawah... Heheheheh...

    ReplyDelete
  23. kak aj . image ni boleh upload kat fb tak ? nanti dia gerak2 jugak tak ?

    ReplyDelete
  24. Bab tu tak sure pulak @Syikeng...
    Tak penah try plak upload kat fb... =D

    ReplyDelete
  25. Aj... apa ke bendanya tu.. hehe blur!

    ReplyDelete
  26. Tutorial gambar yang gerak2 tu kak @hainom OKje.... =D

    ReplyDelete
  27. Nice tutor AJ. Selama ni akak cuma guna PIP ja kat fotorus tu.. Tak pernah try GIF pun.. Lps ni bleh main2 ngan GIF plak...

    ReplyDelete
  28. Yeay yeay nak download la. Nk wat jgk. :) thanks AJ!!

    ReplyDelete
  29. Tu la kak @Si Matatajam, AJ pun edit2 gambar je..
    Tak penah godek pulak..
    Sekali nampak Hanida post, tu yang AJ cuba... =D

    ReplyDelete
  30. No problem @nanieybarnieylurviey...
    Cuba2...
    nak tengok version Nani pulak... =D

    ReplyDelete
  31. macam best jer.. ;D salam kenal & done follow

    ReplyDelete
  32. trylah kak @Intan Akma....
    Selamat berkenalan...=D

    ReplyDelete
  33. akak tengah donlod ni.. jap eh.. harap2 cepat paham heheh :p

    ReplyDelete
  34. Yeyyyy tq dear Aj...nice to meet u here...i dh follow u yeyyy

    ReplyDelete
  35. Yeayyyyy... Nice meeting u too @With Julia... =D

    ReplyDelete
  36. ae photoscape tp x tau gune sgt..ahha

    ReplyDelete
  37. Tu la paling senang @Nadia Johari...
    Basic je kot..
    Hehheheheh..

    ReplyDelete