Blogger templates

Click to Follow...

Tuesday, 5 March 2013

Persoalan Mengenai Kucing


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Pagi AJ nak jawab soalan-soalan berkaitan kucing dan segala kos melibatkan kucing yang orang tanya AJ selama arini... =D

1. Bela kucing ni banyak pakai duit tak?
- Bela kucing ni memang agak banyak pakai duit...
Nak-nak bila kucing dah beranak pinak dan makin ramai......
AJ penah bela sampai 24 ekor kucing dalam 1 masa..
Belanja sebulan dekat RM 350- RM 400 ke atas...
Kos termasuk makanan dan pasir kucing... Kucing AJ pulak jenis yang tak keluar rumah, so memang diorang tak berapa pandai berdikari...

2. Kos Perubatan
- Kos perubatan untu kucing ni memang sangat mahal....
Demam je pun dah kena RM 60.. Tapi tu beberapa tahun lepaslah..
Sebab penah sekali je kucing AJ demam...
Yang lain-lain sakit kronik....
Barahlah, peranakkan masuk kuman lah, kena langgar kereta lah, flutd..
So kos dia lagilah mahal....
Paling mahal AJ kena RM 1050....

3. Kenapa tak hantar hospital / klinik kerajaan?
- Bukan AJ berlagak taknak hantar hospital / klinik kerajaan ni....
Tapi masalahnya kucing AJ dilanda penyakit semuanya sebelum  hospital / klinik kerajaan bukak atau lepas ditutup...
Jadi AJ takde pilihan lain...
Nak atau tak AJ kena hantar jugak ke  hospital / klinik swasta.....
Kalau tunggu sampai  hospital / klinik kerajaan bukak, AJ takut kucing AJ tak panjang umur.....

4. Tak sayang duit ke? Biar je lah yang sakit tu..
- Siapa yang tak sayang duit?? Mestilah sayang kan kan kan......
Tapi kalau dah bela, tak kan sanggup nak biarkan diorang menderita sakit..
Kalau manusia dah tentu mampu cakap macam mana sakitnya..
Dan kita immediate boleh tau sakit apa...
Kalau haiwan?? Diorang sakit ke, apa ke mana mampu nak bagitau kita...
So daripada seksa dia... baiklah labur kan je duit...
Takpe lah, mungkin duit tu rezeki orang lain..
Duit boleh dicari kan?

5. Kucing banyak-banyak kenapa tak buang atau bagi orang?
- Kami ni jenis yang tak sampai hati.....
Takkan dah bela, lepas tu beranak pinak nak buang..
Kalau nak bagi orang poun bukan ada yang sanggup nak amik semua.....
Walaupun kucing tu tak tau apa-apa, tapi memang sangat tak sampai hati nak pisah-pisahkan diorang..
Nak-nak pulak yang masih menyusu.....
Terasa sangat kejam pulak.....


Rasanya dahlah tu.....
AJ pun malas nak hurai panjang-panjang...
Muak pulak korang nak baca nanti......
Rasanya ni je lah orang selalu tanya AJ kot.......
Tak kiralah kawan-kawan atau sedara mara.... =D

P/s : Meoooowww.... Eh??!


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

65 comments:

  1. miawww... <-- versi manja.. :)

    bab buang tu, Nur setuju. sbb nur pun jenis tak sampai hati..

    dan nur pelik, kenapa ada org sggup buaang kucing yg belum pandai cari mkn...

    sedih oo tgk...

    ReplyDelete
  2. betul tu dik. kita x sampai hati nak bagi kucing yg kita bela kt org lain kan. kalau boleh biarlah kita sendiri yg jaga wpun kosnya tinggi. salute la kt AJ sbb mampu hadapi semua ni. semoga dimurahkan rezeki buat AJ sekeluarga. dgr kata kucing ni mendoakan rezeki buat tuan yg membelanya. akak pernah terima rezeki tu dulu, iaitu rezeki anak. alhamdulillah... :)

    ReplyDelete
  3. kat umah akak ade 4 ekor kucing.. :)

    ReplyDelete
  4. w/pun akak bukan penggemar kucing tapi akak penah baca somewhere kat mana ntah tpi dlm tenet ler, kalau kita bela kucing ni,kucing akan mendoakan yg baik2 utk.tuan yg bela dia..kalau x silap akak ler..

    ReplyDelete
  5. Akk suka kucing tapi xblh nak bela sejak ada ank nie..

    ReplyDelete
  6. Susah juga jaga kucing nih yek... ingat senang jer.. hari tu ada jaga 4 ekor anak kucing, tp maknyer dah bawak lari ke rumah lain. syg sgt dah berabih beli makanan, alih-alih lesap

    ReplyDelete
  7. Tu la @Cik Nur™...
    Dulu AJ selalu kutip anak2 kucing yang kena buang tu...
    Yang confirm takde ibu..
    Kesian..

    ReplyDelete
  8. Thanks @Sue-Rya Qistina..
    ALhamdulillah..
    Walaupun duit banyak habis, AJ tak penah rasa putus rezeki lagi kak....
    Even takde duit pun, still rasa rezeki tu ada...

    ReplyDelete
  9. kucing saya mkn ikan rebus jer..haha

    ReplyDelete
  10. AJ pun ada dengar kak @aquagugurl...
    Tapi wallhualam... =D

    ReplyDelete
  11. Agaknya ibu kucing tu jenis sorok anak kak @Syaz Blackrose...

    ReplyDelete
  12. Kucing AJ tak boleh @Normi Nieza..
    Diorang kena makan dry food...
    Bagi ikan ke apa asik muntah je...

    ReplyDelete
  13. betul tu.. bela kucing mmg byk guna duit.. tp xpe.. kucing2 tu jugak yg akan mendoakan rezeki utk kita.. in shaa Allah..

    ReplyDelete
  14. suka tgk kucing yg comel tp fobia dgn kucing..dgr bunyi meowww kat luar pun saya dh kecut perut xtahu la knapa takut sungguh dgn kucing nie..:(

    ReplyDelete
  15. Alamak AJ.. Teman ni pulak tak boleh dgn kucing.. Sama anak and wife.. Selamat Membela Kucing

    ReplyDelete
  16. takziah ke atas kematian kucing AJ..

    ReplyDelete
  17. wahh byknya kucing aj..mmg seorang yg penyayang ni..tahniah aj ;)..sayangkan kucing mcm nabi kita..

    ReplyDelete
  18. Kalau macam tu tak dapat buat apa lah kak @permatabiru...
    hehehe..

    ReplyDelete
  19. Kitaorang dekat rumah, paling awesome bilangan kucen sampai 36 ekor dalam 1 masa. Yang best and amazingnya, kucen ini 1 keturunan. I mean xda pelihara kucen luar. Kita start pelihara yang keturunannya hingga sekarang dari tahun 2007. 36ekor tu pada tahun 2011. Hari ini, ada 7 ekor. ^^ Dulu lagi syok, kocak je bekas makanan diorang, terus datang berduyun2x kucen kitaorang. ^^ Kalau sudi jemputlah ke InstaGram saya: https://instagram.com/sweetpearlcholic

    semua gambar kucen2x kitaorang ada dekat sana. Peace!! #SelaluLalu #CatLover!

    ReplyDelete
  20. AJ ni mmg seorang yg lovely laa, pencinta kucing ni, sye suka kucing jgk, tp my mom xbg bela sbb ada asthma sikit, tp dulu kat umah sewa time dip pernah la bela..skrg kucing tu bg dkt my lecturer, sbb mak xbg bawak blk kucing tu kt umah T________T sedih..huhu

    ReplyDelete
  21. Memang seronok bela kucing ni kan @Meyra John.. =D

    ReplyDelete
  22. meaoww...hehehe..bukan senang nak jaga kucing ka AJ..orang kata catlovers nie biasanya lemah lembuh..eceh...hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  23. Sedihlah macam tu....
    Tapi takpe lah @Seneorita Baharin, kesihatan tu lagi penting..

    ReplyDelete
  24. @Azlan Strider yang tang lemah lembut tu cam tak bape nak betul je..
    Hehheheheh..

    ReplyDelete
  25. bila dah minat... tak kisah semua tu... janji kepuasan...
    nasib baik saya x pernah minat membela sebarang haiwan... cuma ayah saya yang selalu bela ayam, lembu, burung, monyet, ikan, dsb...

    ReplyDelete
  26. Ni bukan minat je @Roslan Putra..
    Sayang...
    Hehehehe..

    ReplyDelete
  27. # suka org yg sayang kucen mcm AJ ni.. sanggup berhabis duit kerana kucen.. thanx sebab syg kucen.. he2..

    yunk.. nak tag AJ lea.. jom join http://tengkubutang.blogspot.com/2013/03/httploveprettydinda.html

    ReplyDelete
  28. Dah semulajadi sayangkan kucing @tenku butang..
    hehhehe.... Ok... =D

    ReplyDelete
  29. moon teringin nak bela kucing..suka sangat kucing.. terkadang tu kalo nampak anak kucing terbiar..rasa nak je amek bawa balik umah.. sayangnya.. moon xleh wat gitu... sbb adik2 moon alergic bulu kucing..dorang ada asma... huhu

    ReplyDelete
  30. hery ada kcuing t biasa unya lah just kos pun sikit2 ja..tp kucing mbr kos sebulan ribu ok! sgt comel..haha

    ReplyDelete
  31. AJ syg, kte tag AJ la..heee..

    http://seneoritabaharin.blogspot.com/2013/03/segment-mati-kutu.html

    ReplyDelete
  32. INSYAALLAH.. ADA PAHALANYA DI SITU KERANA MENGASIHI SESAMA MAHKLUK ALAM.. :)

    ReplyDelete
  33. jgn kan buang , bakar kucing hidup2 pun org sanggup sekarang.
    tiada sifat perikemanusiaan langsung.

    ReplyDelete
  34. pcl jujur cakap sini, kekadang malas nak balik kampung rumah mertua....sebabnya bau kucing dah dapat dihidu sblm melangkah masuk rumah, ..kes terlampau banyak ekor bela...dan tak mentain dgn betul.

    perkara no.5 penah diajukan kpd sipembela (adik ipar)...tp tulah kan time mula nak masuk jer..bila dah lama sket kat kat sana bak kata orang utara.. "benda dah 'mangli'...biarkan saja ia berlalu"....hati orang kena jaga, hati binatang pon sama..., huhu.. dalam delima la plak pcl kes nih..

    ReplyDelete
  35. Takpelah @C.M.A @ CikMoonAdnan..
    Doakan yang terbaik je untuk diorang survive..

    ReplyDelete
  36. Tu mesti kucing jenis mahal tu @hazwan hairy.. Tu yang sampai beribu2 tu...

    ReplyDelete
  37. Kalau tak maintain tu memang bau dia naiklah @[PCL]..
    Tapi memang ada bau pun even bela sekor..
    Tapi AJ dah biasa..
    Orang yang tak biasalah akan rasa macam tu....
    Kucing AJ mandi seminggu sekali.. =D
    Tapi bukan AJ yang mandikan la..
    Kakak AJ.. =D

    ReplyDelete
  38. sayangi kucing mcm mana kite sayang nyawa kite snediri. dia pun ade perasaan kan kan? kat umah parents i pun byk kucing 7 ekor hihi..

    ReplyDelete
  39. Kucing? Ros memang takukan kucing.. hihi.. Tapi, betul tau.. Orang yang minat kucing ni sanggup berhabis demi kucing mereka.. Macam mak mertua Ros, memang banyak bela kucing.. dan kalau ada yang sakit sikit, dia mesti bawa gi klinik.. Sampai saya selalu usik mak mertua saya, manjakan sangatkucing tu... hihi... Kalau bab makan pun sama.. makanan dia memang agak mahal la.. Siap bagi susu khas lagi.. tu belum campur ngan vitamin.. hahaha.. Tapi, orang yang sebegini banyak pahala nya kan?>.

    ReplyDelete
  40. Betul @Hanida Moss..
    Kadang tu biar kita tak makan, asalkan kucing kita makan....
    Banyak tu..

    ReplyDelete
  41. Tak sampai hati kadang tu @ros_reeza..
    Tu yang sanggup berhabsi tu..

    ReplyDelete
  42. kannn! kite pun suka kucing jugak!!

    ReplyDelete
  43. Heheehhe..... @Sunah Sakura best bela kucing kan... =D

    ReplyDelete
  44. Saya takut kucing. Pelik :D Haha

    ReplyDelete
  45. Hahhahah.. mana ada pelik lah @Sally Yatiey..
    Ramai je yang takut kucing... =D

    ReplyDelete
  46. mcm jage anak/baby jeerw ... perlukan kos perubatan :)

    ; yelaaa semua makhluk Allah juge an :))

    ReplyDelete
  47. nini tak minat kucing =(

    ReplyDelete
  48. Orang cakap murah rezeki AJ kalau bela meawkan....

    ReplyDelete
  49. hihi,bgus AJ tu.. sama gak situasi cam yui..tp lau depa sakit, yui amik leave pastu hntr veterinar =)

    ReplyDelete
  50. Betul @Nurul Najihah, jaga kucing macam jaga budak...
    Kene very need....

    ReplyDelete
  51. Meowww.. Betul ckp AJ tu.. Ble kte da syg kt kucing apapun kite snggup buat.. If xde dpt mata pun mesti rsa xsng duduk..
    Kes apa yg smpai rm1050 tu AJ

    ReplyDelete
  52. Kakak ex tak sengaja terlanggar kaki dia @nanieybarnieylurviey..

    ReplyDelete
  53. Aj bukak lah nursery kucing mesti ramai yg hantar,,

    ReplyDelete
  54. Takde tempat kak @Mrs Velentine....
    Kalau nak bukak kena kawasan yang lapang... =D

    ReplyDelete