Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 14 March 2013

Blog Mengajar Kita...


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

AJ bukan nak story pasal blog yang ajar A,B,C atau 1,2,3.....
Tapi AJ perasan sesuatu sebenarnya......
Dalam kita sedar atau tak, blog ni sebenarnya mengajar kita........
Haaaaaaa.... Apa yang dia ajar???? Ni pengalaman AJ la....


Sebelum berblog, AJ memang selalu je guna short form yang macam-macam...
Contohnya nk, yg, dlm, keptsn, etc....
Tapi sejak berblog, AJ tulis semuanya penuh..
Takde short form dah......
Cuma kekadang adalah beberapa perkataan yang AJ eja ikut suka AJ....
Macam dalam entri ni ada perkataan broken macam takde, kekadang.....
Tu pun yang sure korang akan faham lah kan...
Dan jugak adalah sikit-sikit perkataan bahasa inggeris...
Tapi overall dia tak jejaskan fahaman orang lain dalam memahami isi kandungan entri...
Betul tak kawan-kawan Kak Ton AJ??
Sampaikan status facebook or twitter pun AJ tulis ejaan penuh sebab dah jadi kebiasaan....
Yelah, hari-hari menghadap blog dan menaip entri... So memang dah biasalah gunakan ayat yang "skematicdiagram" ni....
Segalanya type panjang-panjang, dah takde sangatlah short form..... =D
Perasan tak sekarang sebab apa AJ cakap blog mengajar??
Kan secara tak langsung berblog buat kita lebih beretika dalam menaip atau mengeja sesuatu...
Korang suka ke nak baca entri yang terlalu short form??
Kalau AJ lah kan..... Seriously AJ akan laju je tekan butang pangkah..
Bukan sebab tak suka nak baca.. 
Even entri tu memang menarik pun, bila dah gunakan short form banyak sangat terus jadi tak menarik okay....
Lagi buat orang susah nak faham apa yang kita sampaikan..
Dah baca, lepas tu nak kena proses pulak pembacaan tu untuk faham isinya.... Tak ke payah namanya tu?
Lagi 1, ada ke orang nak search keyword "kdi mkn yg plg best kt alm semesta??" ataupun "ct nurhaliza - aq cnta pdmu?"
Takde kan???
Mungkin ada yang cakap blog ni personal je...
Ehhh.. Tak boleh jadi jugak... Mana kita tau esok lusa blog kita jadi rujukan untuk sesuatu kan....
Haaaaaaaaaaaaaaaa.... SOooooo..
..............
............
.......
..
.

"Renung-renungkan dan Selamat Berblogging.. =D"



P/s : Entri tetiba....
Faham tak apa yang Kak Ton AJ cuba sampaikan?


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

50 comments:

  1. cik anis pun kadang2 dh start tulis certain perkataan tu penuh..hehe

    ReplyDelete
  2. eh betul jugak .. hehe baru terperasan

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum ayue...suka dgn n3 ni ...betul2 kena buat org lain faham juga bukan kita seorang jer yg nak bacakan...

    ReplyDelete
  4. betul tu..hehehe tapi tu la kadang-kadang kalau dah biasa tulis nak cepat...terjejas juga bila kita buat surat atau buat kertas kerja..hehehe

    ReplyDelete
  5. setujuu sangat entry AJ neh!....dulu sebelum berblog memang slalu guna short form, tapi bila dah selalu taip entry, secara automatik perkataan yg kita guna tu jadi skematik kan.hihi :D blog memang mngajar kita kan...hee

    ReplyDelete
  6. yela, akak suka guna shortform.
    lepas ni nk try ikut AJ la, tulis penuh..hehe

    ReplyDelete
  7. Menulisan kat blog tu mencerminkan diri kita.. =)

    ReplyDelete
  8. Betul tu kak, sejak berblogging ni, memang takde dah nak taip shortform2 :D hee

    ReplyDelete
  9. klu guna short form dlm sms org x kish.. klu dlm blog byk sgt, nnti org meluat..

    ReplyDelete
  10. btul tu..yui pon cmtu juga..lama2 lain dah cara penulisan kt..hihi..

    pasni yui jrglah nak terjah2..waaa..

    ReplyDelete
  11. betul tu...!
    NUr pun sekarang guna ejaan yg betul.. :)

    ReplyDelete
  12. betul tu AJ..bila menulis blog nie dah semakin jarang gunakan singkatan..tapi kalau lan kekadang terlepas jugak guna singkatan..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. Waalaikumussalam Mama @Mas Zull..
    Kadang kita tak tau bila orang nak baca entri kita kan...

    ReplyDelete
  14. Betul kak @Bitt (doubeIS), jadi lambat..
    Tapi nak buat macam mana...
    Dah terbiasa...
    Kekekkekek... =D

    ReplyDelete
  15. Sampai ke status laman sosial pun pakai word penuh kan @Seneorita Baharin...
    Hehhehehe..

    ReplyDelete
  16. Tapi entri kak @Firdawati Rashidi, takdelah guna short form sangat kan..

    ReplyDelete
  17. Betul @Faizol Dee, tapi dalam sms pun kadang ayat penuh.....
    Hehehheh..

    ReplyDelete
  18. Tak reti dah nak guna short form kan @Cik Nur™... =D

    ReplyDelete
  19. Singatan yang tak extreme sangat takpe @Azlan Strider..
    AJ penah jumpa singkatan yang lagi susah nak translate.......

    ReplyDelete
  20. faham ja kak ton oi...nsb lah x de shor form kan..suka x suka x?hahaha

    ReplyDelete
  21. i pun tak suka short form especially dlm text msg -_-. tapi kalau dekat blog pun nak short form, i rase tu budak tak develop minda lagi. hehe jahat betul kata-kata ;p

    ReplyDelete
  22. tau xpa..dlu pn sllu gk shortform ja..skrg dh terbiasa tulis pnuh..hehe

    ReplyDelete
  23. Betul @Hanida Moss..
    Lagi bebudak sekarang punya short form / ayat....
    Pening!

    ReplyDelete
  24. betul tu...kalau short cut sangat ..kadang tu tak faham gak!

    ReplyDelete
  25. betul tu Aj...kak intan setuju..:)

    ReplyDelete
  26. Bila tak faham, mulalah laju je nak klix tanda X kan kak @hainom OKje... =D

    ReplyDelete
  27. tulisan short form ni susah sket nak paham kalau xbiasa tgk. tapi farisha tgk, ramai rakan2 blogger gunakan ejaan panjang2..xde la short form sangat

    ReplyDelete
  28. Kalau ada pun blogger2 remaja @Farisha Lyssa Farish.. =D
    Kita yang tak berapa remaja ni, kurang sikit lah kan...

    ReplyDelete
  29. setuju ngan kak ton.....
    remy pun kekadang buat entry hentam kromosom jer.....

    ReplyDelete
  30. remy tulis hentam kromo jer...... mana yg selesa...janji kenkawan faham....

    ReplyDelete
  31. plg best bila tulisan kita menjadi sumber inspirasi orang..dan kita pun ikut dpt inspirasi dari orang hihihi

    ReplyDelete
  32. Betul @Remy hazza..
    As long orang faham okaylah... =D
    Tapi bende ni motivate kita sendiri kan..
    Kita pun tak sedar... =D

    ReplyDelete
  33. Best kan kak @N.Aima K..
    Rasa info atau cerita kita sampai kat orang yang membacanya.... =D

    ReplyDelete
  34. Mieya memang suka guna perkataan penuh. Dah jarang sangat guna short form nie.

    ReplyDelete
  35. Faham.. Betul tu.. Kdg benda yg kite x thu pun kite tahu.. Then yg kite lupe terus kite ingt :)

    ReplyDelete
  36. nad pun mse mula2 mcm tu...short form..lama2 penuh..haha

    ReplyDelete