Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 18 February 2013

Marriage Life??? Long Way To Go....


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Korang minta tolong LIKE contest yang AJ join ni sekali boleh??
KLIK link atas ni ye... =D  

Siapa kat sini yang taknak kawen???
Mestilah takde kan??? Kalau ada pun mungkin 1 dalam sejuta...
Tu pun yang dah termasuk dalam kategori frust tertonggeng-tonggenglah.. ..
Yang nak kawen lagi 1, 2 atau 3 tu terkeluar dari kategori ek......
Ni untuk yang BUJANG je....
Hehehehheehhe... =D

Bila bercakap soal kawen ni memang nampak mudah.......
Senang je nak diajukan dengan "Bila nak kawen", "Turn kamu pulaklah lepas ni"....
Tapi korang tau tak hakikatnya nak kawen ni bukan perkara mudah......
Bagi AJ sendiri nak commit into marriage life, is long way to go....
Kalau ikut hati, memang nak kawen (gatai na..)
Yes, i am 27 years old this year... Tak lama lagi dah 3 series...
Kata orang umur dah wajib kawen..... =D
Kalau ikutkan bila dah capai akil baligh pun memang dah wajib kawen kan?
Umur 18 pun dah boleh kawen kalau nak....
Tapi time tu masing-masing pun baru nak bertapak dalam hidup...
Boleh ke nak survive???
Ayat "stereotype"nya, ada kasih sayang bolehnya nak hidup... Kasih sayang semua orang boleh bagi....
Tapi dengan hanya ada kasih dan sayang, boleh hidup sampai mana je??



Sebab apa AJ cakap long way to go???? Nak kawen ni bukannya untuk sehari dua....
Seboleh-bolehnya kita nak perkahwinan tu kekal sampai hujung nyawa...
Sebab tu bila nak buat keputusan nak kawen tu tak boleh nak sambil lewa je......
Perkahwinan bukan melibatkan kita je....
Ianya merangkumi banyak perkara..
Kenalah bersedia dari segi mental dan fizikal....
Kalau dari segi fizikal je bersedia nak buat apa kan.....

My past life hanya fikir nak enjoy, spending duit sana sini....
Tak beringat nak menyimpan ke apa....
Sekarang ni barulah nak stabil sikit..... Aset 1 apa pun takde...
Masih mengharap harta yang mak bapak ada... =D
Memanglah dah kawen nanti AJ ni jadi tanggungjawab suami..
Tapi takkan nak 100% harapkan si suami....
Kita ni taknak ada keperluan sendiri??
So rasanya bersedia ke AJ nak kawen sekarang? Rasanya tak sedia lagi.....
Secara fizikal mungkinlah dah sedia...
Secara mentalnya?? AJ belum rasa yang AJ mampu nak pikul tanggungjawab sebagai isteri lagi......

So, commit into marriage life....?

Loooooooooooooonnnnnnngggg way to go.. =D

P/s : Kahwin Oh Kahwin!
Eh?? Mengapakah keluar entri ni???



"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

52 comments:

  1. Mmg kalau pmpn jer mesti dikaitkan dgn kawen jer kannnn............

    Jodoh tuh sume Allah dah tentukan kan. dgn siapa dn bila kita akan kawen. kita sbg hamba berdoa la supaya kita dpt jodoh yang baik2 :)

    ReplyDelete
  2. kalau akak serba serbi sederhana sehinggalah skrg ..
    kalau ada lebih pun x tunjuk kat anak2 .. kena ajar anak2 punn kesederhanaan ;)

    ReplyDelete
  3. nk khwin jga tpi belum ready sbb duit n jodoh belum ada..hahaha..

    ReplyDelete
  4. Tu la @iima ❥...
    Tak boleh nak lari mana...
    nak2 bila umur dah meningkat..

    ReplyDelete
  5. Bagus tu kak @ieda immi...
    Biar diorang belajar hidup sederhana..

    ReplyDelete
  6. Sampai seru nanti adalah tu @hazwan hairy..
    Hehheheh..

    ReplyDelete
  7. dun worry, semuanyer sudah tertulis dik....

    ReplyDelete
  8. kawin ni bukan senang sebenarnya..banyak tanggungjawab :)

    ReplyDelete
  9. Thanks kak @Kesuma Angsana...
    I'm not really worried at all.. =D

    ReplyDelete
  10. Betul2 :)
    Kena bersedia mental dan fizikal tentang bab perkahwinan ni :)

    Saya belum terfikir lagi nak kahwin.
    Masih tersangat muda. Haha.

    ReplyDelete
  11. @Sally Yatiey takpe, sampai 1 masa kamu akan fikirkan jugak... =D

    ReplyDelete
  12. huhuhuhu betoi2. kalau le kawen tu semudah seperti yang diucapkan. huhuhu. kita pun tengah kompius neh ayu. nak kawen ke idak? hihihihi

    ReplyDelete
  13. bak kata tauke kedai (cina) susah ada anak wooo.. hehe..

    ReplyDelete
  14. Eeh @Sue PeLik?? Boleh pulak macam tu kan...
    Heheheh..

    ReplyDelete
  15. Hahhaha... @aQu Mad, mana ada kena mengena dengan anak lagi...

    ReplyDelete
  16. ramai yang anggap kawin bila tiba masanya...tapi sebenarnya kawin tak ikut masa..kalau masa dah sampai tapi kita tak bersedia pun tak guna jugak kan..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  17. kawin best wooo..

    Bila berkahwin Allah akan tambahkan rezeki kita. pas tu bila dapat anak maka bertambah tambah la rezeki kita.

    percayalah..

    ReplyDelete
  18. Kak @wantie....
    Insyaallah nanti kawen jugak...
    Tapi bukan dalam masa terdekat ni lah... =D

    ReplyDelete
  19. betul2...cakap senang, nak kahwin ni susah...bukan persediaan untuk majlis aje kena tengok, persediaan untuk hidup setelah menikah tu nanti lebih penting dari segalanya...apepun, moga2 kak Ayu nanti dipermudahkan urusan perkahwinan..ameen... :)

    ReplyDelete
  20. Insyallah....
    Thanks Sunah Sakura... =D
    Akak pun harapkan yang terbaik... =D

    ReplyDelete
  21. pcl suka dengan komen dari Wantie tu.., pcl nikah muda sebab pcl cari sendiri..tak sama kes dgn org pompuan, mencari dan menanti adalah sesuatu yg berbeza...insyaAllah tak lama dah tu kan AJ.

    ReplyDelete
  22. nak kawen?mmg kena sangat bersedia,takpe kalau masih muda tapi pastikan niat itu sangat betul.

    ReplyDelete
  23. Insyaallah @[PCL]...
    Kalau ada minta alamat nanti, faham2 je la ye... =D

    ReplyDelete
  24. Bukan niat je @Cik Imie fatiema..
    Mental dan fizikal jugak..

    ReplyDelete
  25. Yalah bila khwn kena bersedia dr segala segi. Mcm akk khwn muda tau dan alhamdulillah perkahwinan kami bahagia sehingga sekarang ank pun dah 12thn yg sulung. Apa yg penting tolak ansur saling memahami antara 1 sama lain.. :D

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah kak @Ratu Hatiku...
    AJ taknak amik risiko...
    Sebab AJ tau, AJ sendiri tak stabil...
    Kalau diizinkan Allah swt, AJ nak perkahwinan AJ hanya sekali dalam seumur hidup sampai ke akhir hayat....
    Insyaallah...

    ReplyDelete
  27. AJ, orang cakap, kahwin ni murah rezeki, cayalah...syok woo kahwin, memang agak susah proses sebelum kahwin, tapi selepasnya, hari-hari best, heheh...jangan tunggu lama-lama yer :)

    ReplyDelete
  28. ingat umur AJ awal 20an kot tgk gambar

    ReplyDelete
  29. bukan sng oo nk kawen.. nk kena pikir kdepan... klu hidup berdua x pe lgi.. nnti dh ade ank2 lak lgi mncabar...

    ReplyDelete
  30. Salam Ayue, kita sebaya dgn awak.

    Bila ckp bab kawin ni, mmg perempuan akan jd sasaran pertanyaan n saya pun tak terlepas. Tapi saya tau, dimana kemampuan saya untuk menjadi seorang isteri dan Allah juga tau dimana tahap kesediaan saya utk bergelar isteri. Mungkin sbb tu smp sekarang saya masih lagi belum berkahwin.

    Kalo Ayue inginkan keyakinan utk bergelar isteri, banyakkan doa supaya Allah beri kekuatan tu. Insha Allah, semuanya akan mudah.
    Apapun,saya doakan yang terbaik untuk Ayue :)

    ReplyDelete
  31. nak kawen perlukan persediaan mental dan fizikal..nampak mudah...tapi tanggungjawab besar......

    ReplyDelete
  32. sesetengah org rasa soalan bab kawin ni susahkan..ye..nur akui mmg susah nak jawan soalan bab kawin ni..cuma kadang2 tak faham ada segelintir org tak faham..bukan tak nak kawin,tapi dah belum sampai jodohkan...

    dan mmg setuju dengan ayue, kawin bukan untuk shari dua...

    ReplyDelete
  33. Kena stabilkan diri dulu @Orga...
    Berbakti kat ibubapa pun tak khatam lagi... =D

    ReplyDelete
  34. Hehheheh... Taklah @Fahmi mohd razari..
    Jangan tertipu dengan rupa tu... =D

    ReplyDelete
  35. Betul @Faizol Dee...
    Perkongsian hidup bukannya mudah..

    ReplyDelete
  36. Salam @Ainim Suju....
    Betul tu.....
    Insyaallah.. thanks ya.. =D

    ReplyDelete
  37. Yup @Remy hazza..
    nak kawen bila2 boleh..
    Tanggungjawab tu mampu nak pikul?? =D

    ReplyDelete
  38. Insyaallah kan @Cik Nur..
    Sampai masanya kawenlah semua... =D

    ReplyDelete
  39. if pk totally, mmg tk ready but until when? my friend's said, u must face it then u'll know, if u jz said u r not ready, what u get from it? and when u will be ready? don't know rite? huhu. ap yg cx nk share adlh, bile tibe saatnya, Allah akan buka hati kita seluasnya dlm m'harungi ujianNya :) insyaAllah.

    ReplyDelete
  40. Thanks @CXopportunities...
    Buat masa sekarang, getting married is not my gold yet.....
    Someday? Yes i'll marry the man that i loved... =D
    Insyaallah masanya akan tiba...
    tapi biarlah bila AJ dah puas berbakti pada orang tua... =D

    ReplyDelete
  41. Insyaallah..cepat atau lambat pasti smpi juga waktunya

    ReplyDelete
  42. namun jodoh itu boleh dtg bile2x AJ..just get ready je ea...bila tersedar itu mkne ye mgkn dh tak lame.... ^^

    ReplyDelete
  43. Hehehheh... Taklah @ayut, lama lagi... =D

    ReplyDelete
  44. Suke entri ni :)
    Betul tu. Kawin bukan sehari dua je.

    ReplyDelete
  45. Kita memang nak kekal sampai akhir nyawa kan @nanieybarnieylurviey.... =D

    ReplyDelete
  46. Sabarlah @Eca Dwinky Asha kan...\Masanya pasti tiba...
    Hehhehe..

    ReplyDelete
  47. eyza setuju apa yg AJ cakap tu... nak kawen kena bersedia dari segi mental dan fizikal...sebab cabaran berumahtangga dengan zaman berchenta agak lain.

    ReplyDelete
  48. Yup betul kan @misz_eyza....
    Masa bercinta tak duduk sama....
    Bila duduk sekali mesti lagi tau sifat sebenar kan....

    ReplyDelete