Blogger templates

Click to Follow...

Sunday, 17 February 2013

Blog COPY-PASTE!!!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Dunia blog ni tak lari dari Copy-Paste...
AJ akui kadangkala AJ juga meng"Copy-Paste" sesuatu atau sesebuah entri..
Lebih-lebih lagi bila info tu memang untuk perkongsian bersama...
Tapi selalunya, AJ akan sertakan sumber entri tu AJ copy dari mana (kredit)...
Bukannya buat macam story tu AJ yang create!!!
Eiiiii... Tak elok tau buat macam tu...
Penat orang fikir nak taip ayat apa...
Tapi sesedap hati je si polan dan si polan ni copy pastu buat macam idea asli sendiri.....
AJ terperasanlah ada beberapa buah blog ni...
Dahlah COPY BULAT-BULAT dari laman hiburan popular....
Lepas tu yang nama si pencipta cerita tu je dia ubah jadi nama sendiri....
Sikit pun tak dikreditkan kepada penulis entri asal....
KAMU!!!! Tak baik buat macam tu tau......
Dahlah semua entri kamu tu copy-paste dari cerita orang lain.....
Kalau ye pun nak copy-paste, tak payahlah tiru bulat-bulat..
Sampaikan iklan dalam blog orang tu pun kamu copy....
Lagilah kantoi!
Hehehhehehe...... =P


P/s : Jadi tak seronok baca blog COPY-PASTE begitu...

Korang minta tolong LIKE contest yang AJ join ni sekali boleh??

KLIK link atas ni ye... =D 


"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

39 comments:

  1. Akak x penah lagi terbaca blog yg jenis copy paste bolat2..pas tu x kredit pd pemilik asal blog tu..ada gak yeak mcm tu..

    ReplyDelete
  2. betul tu..kalo ye pun nak copy paste sila la bgtau tuan pny blog ke..barulah berhemah..saya penah kena bila gambar2 original dr blog saya dishare ke blog lain tanpa kebenaran saya..siap kredit kt diri sendiri...padahal sah2 kat gambar tu ada watermark nama saya

    ReplyDelete
  3. btol2. mse haz awl2 berblog dl pn haz ade terbuaat mcm tu gak. haha =.='

    ReplyDelete
  4. ada setengah cara copy tuu bagus . dengan cara olah balik buat jadi ayat sendiri . hehe

    ReplyDelete
  5. niat tak memghalalkan cara ..huhu tak elok copy paste ..elok2 niat baik nk brkgsi tp gune care yg tk sah ..sia2 je sbb ilmu tak halal ...huhu #ToCopyCat

    ReplyDelete
  6. Tu la AJ, at least letak sumber pun dah dikira ok dah. Abe suka entri ni, direct maksudnya, hehehhehe

    ReplyDelete
  7. betul tu cara nak tahu blog copy paste ni pon tak lah susah sangat

    ReplyDelete
  8. orang berblog dia pun nak berblog tapi tak tau nak tulis apa.... tu yg main copy paste je kot

    ReplyDelete
  9. Betul2 :)

    Saya selalu jugak copy tentang artis kegemaran kahwin, tapi ayat takdelah copy jugak, cuma gambar je. Then gambar tu pun sudah ada watermark pemilik asal ^_^

    ReplyDelete
  10. bila copy paste, kena pggil cetak rompak kan..

    ReplyDelete
  11. Sekarang tak buat dah kan @haz..
    Kalau buat pun biarlah kena gayanya... Hehhehe... =D

    ReplyDelete
  12. Tu takpelah jugak @CikMunBlogger...
    Ni bulat-bulat... =D

    ReplyDelete
  13. Betul @CXopportunities...
    Perkongsian dengan cara yang salah....

    ReplyDelete
  14. Terbagi direct pulak Abe @Que Achmad...
    Hehhehe.... =D

    ReplyDelete
  15. Betul @Afiq...
    Kalau copy dari website famous lagi lah senang nak detect... =D

    ReplyDelete
  16. Tu okaylah @Sally Yatiey...
    Gambar artis memang susahlah kita nak dapat sendiri kan...
    Tapi ni ayat semua sejibik... =D

    ReplyDelete
  17. Aah @fiQ...
    Cetak rompak!... Lanun ni.. =D

    ReplyDelete
  18. Salam ayue.

    Org camni, takda arah tujuan.

    Dia tak tahu apa dia buat n untuk apa. Asal sedap pada dia, dia main bedal je. Tak kira dah apa org lain nak kata.

    ReplyDelete
  19. haha copy paste mmg best pun. tak yah nk kluar keringat berfikir nk taip apa...tp itulah. smua berbalik kepada etika. disiplin diri...

    aku suka copy paste. asal usul wujudnya BLOG sbb copy paste ssuatu dri sumber lain, olah dgn ayat sendiri n kongsi dgn org lain :)

    ReplyDelete
  20. kalau boleh try elakkan copy paste ni, kalau dah bukan kita punya, cari lah idea lain...bak kata sudin dalam seniman bujang lapok, buatlah citer ayam berlaga ker, hehe...

    ReplyDelete
  21. kalau nak copy paste pun agak2lahkan....

    pastu jgn lupa kreditkan..

    ReplyDelete
  22. @kopi pasta, setuju dengan frasa "smua berbalik kepada etika. disiplin diri..."
    Mermang betul tu.....
    Bukannya copy tapi buat macam hak sendiri, idea sendiri...

    ReplyDelete
  23. Kalau untuk kebaikan., tak salah @Orga..
    Tapi cara copy paste tu kenalah lebih beretika...
    Kreditkan pada si pembuat cerita...Lainlah macam berita...
    Cerita sama tapi ayat sendiri....

    ReplyDelete
  24. Betul @Cik Nur...
    Copy paste dengan dunia blog ni memang tak dapat lari...
    Tapi biar kena caranya...

    ReplyDelete
  25. kenapa nak copy bulat2 dah sahlah tu tabiat yg tak bagus...lagi tak beretika kalau copy tak dikreditkan kpd tuannya..,kpd blogger berkenaan.. len kali nak copy kena smart..bijak bukan membuta tuli senang2 saja.

    ReplyDelete
  26. Ramai jugak yang macam tu @[PCL]....
    Rasa macam AJ baca paper ulang 2kali pulak ayat sebijik2 sama......
    hehhehe..

    ReplyDelete
  27. betul tu sis. Kalau tak nak letak credit. Senang je. Tak payah copy paste. Ambik main point and terangkan satu persatu dengan cara tersendiri.

    ReplyDelete
  28. Yang tu betul @Mieya Atiera....
    Nak jalan mudah tapi benda mudah (kredit) pun tak reti nak buat... So buat sendiri kan..
    Habis cerita...

    ReplyDelete
  29. Tak pulak @Mrs Velentine..
    Kalau copy paste macam ciri2 kat atas, memang AJ tak pegi dah...
    ehhehehe..

    ReplyDelete
  30. Betapa pentingnya ble copy paste then letak sumber.. Sng nnti.. :)

    ReplyDelete
  31. Betul tu @nanieybarnieylurviey....
    ATleast orang respect la sikitkan kalau kita kreditkan... =D

    ReplyDelete