Blogger templates

Click to Follow...

Monday, 28 January 2013

Penyelesaian Kepada Masalah Dot MY Tak Boleh DiReview


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Beberapa hari ni ramai yang menghadapi kesukaran nak BW kat blog-blog yang menggunakan domain dot MY kan??
So sekarang jangan risau...
Anyway thanks juga kepada blogger Orga yang bagitau AJ....
Actually AJ ada baca mesej dari pihak AsiaHost pasal masalah blog dot my yang tak boleh access ni.....


Greeting to All our Customer,

We just move our DNS server to bigger size and CPU Usage. From this migation, your Web should not having no problem and all problem you are fasing right now is because our DNS ISP taking to long time to resolve the DNS. if you want faster DNS, you can change to Google DNS and here i attach tutorial to change your DNS to 8.8.8.8 and 8.8.4.4

https://www.youtube.com/watch?v=ldftSp2MSvY


Saturday, January 26, 2013


So meh sini AJ bagi korang jalan penyelesaian.....
Sebenarnya mudah je.......
Korang boleh refer kat video ni....


Ataupun meh AJ terangkan sikit.....
Korang nampak tak kat bawah sebelah kanan tu ada internet connection tu??


Kalau tak pun korang pegi je kat Control Panel...

Then korang klik kat Network and Sharing Center
Korang akan nampak ni...

Then korang klik kat view status yang dalam bulatan merah tu....


Lepas tu korang klik properties...


Cari Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) then klik Properties
Korang akan nampak screen macam bawah ni....



Korang klik kat Use the following DNS server addresses :

Pada bahagian Preferres DNS server letak nombor 8.8.8.8
Pada bahagian Alternate DNS server letak nombor 8.8.4.4

(Kalau kat bahagian tu dah sedia ada nombor, korang remove je.... Kalau tak confident nak remove, printscreen/salin nombor tu then save... Mana tau kalau-kalau tak jadi....)

Then tekan OK dan SIAP!!!!!!

Sekarang cuba pegi bukak blog dot my...
Dah boleh tak??
Harap-harap bolehlah.....
Sebab AJ buat boleh.... =D

P/s : Selamat Mencuba...
AJ tak tau korang faham ke tak.....





"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

16 comments:

  1. faham..tapi takut nak buat...
    huhuhuh

    ReplyDelete
  2. Fhm tp xberani nk buat mcm nur jgk. Hehe.. :) sbr je la skang..

    ReplyDelete
  3. saya takde masalah tersebut, so malas nak pahamkan.. huhuhu

    ReplyDelete
  4. alamak..komputer ofis ni takleh bt plak..pastu version 4 tu takde la plak... -_-" cane ni...?

    ReplyDelete
  5. Kadang @Cik Nur, buat pun takde effect pape...
    Hehhehe..

    ReplyDelete
  6. Tunggu je la @nanieybarnieylurviey sampai DNS server tu ok... =D

    ReplyDelete
  7. Tak dapek den nak nolong ee @ayut...
    Tapi sumtime buat mende ni pun macam tak function sangat....

    ReplyDelete
  8. MV terus jer tukar ke blogspot..menyenangkan semua org

    ReplyDelete
  9. memang boleh buka blog. tapi, ianya terhad kepada komputer kita shj. org lain yang xpakai DNS ni tak bleh nak bukak blog kita. hadoii

    ReplyDelete
  10. Thanks..tak ler ler..hehehhee
    Kalau sok tak der ..kasi buang domain tu..hahahah

    ReplyDelete
  11. Kejap je boleh @Hanif Idrus...
    Pastu lebur balik....
    Memang DNS diorang yang bermasalah....

    ReplyDelete