Blogger templates

Click to Follow...

Tuesday, 31 July 2012

Lagu Raya Mula Berkumandang...



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Kat mana-mana je sekarang ni, lagu raya dah mula berkumandang....
Di stesen-stesen radio pun dah berselang seli lagu raya.......
Tengok kalendar hari ni dah 31 Julai 2012.....
Ohhhhh... Dah dekat 2 minggu dah rupanya kita berpuasa.....
Tak sedar masa berlalu......
Tangan pun dah gatal cari-cari lagu raya untuk didownload.....
Dah boleh tukar ringtone Hp... Barulah terasa mood raya.......
Tapi separuh je la mood raya tu...
Sebab kuih tak buat lagi.... Baju raya pun tak beli lagi.....
En. Sayang cakap esok atau Khamis baru nak beli baju raya.....
Ok... Tak sabar dah ni.....

So nak tanya korang sikit.....
Lagu raya apa yang korang suka ni???
Saya suka lagu-lagu dendangan Siti Nurhaliza dan beberapa lagu dari penyanyi lama.....
Kalau boleh duk ulang berpuluh-puluh kali dengan volume yang sangat kuat..
Hehheheheheheh... =D
Yelah, setahun sekali baru dapat dengar lagu raya kan....


Jom layan lagu raya ni..... =D
Nazam Lebaran by Siti Nurhaliza untuk korang.....


P/s : Raya Oh Raya....
Tapi Masih Adakah Mood Raya Tu??

Lelaki Anak Emak....



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Mesti korang penah tengok drama "Anak Emak" kan??
Emak ikut kemana sahaja....
Lepas tu anak lelaki tu pun tak bebas untuk membuat apa saja......
Berkepit je bawah ketiak emak...
Tapi adakah seteruk itu kalau kita bercinta atau berkahwin dengan lelaki dalam kategori anak emak ni???
Ishhhhhh... Takut pulak nak berkawan dengan anak emak ni....

JANGAN takut...
Sebenarnya berhubungan dengan lelaki anak emak tidak seteruk yang dimomokkan sesetengah orang......
Anak emak ni berperwatakan manja dan selalu mahukan perhatian..
Kadang makan pun minta disuap....
Mereka keras kepala tapi tak nak mengaku....
Tak susah pun nak mengambil hati si anak emak....
Cukup sekadar memberi perhatian dan mengambil berat mengenai mereka.....
Tapi, jangan sesekali mengutuk atau mengatakan sesuatu yang tidak elok mengenai emak mereka...
Alamatnya perang besarlah kamu dan dia, walaupun itu hakikat sebenar mengenai emaknya...

Kelebihan berhubungan dengan Lelaki Anak Emak

1. Mereka sangat menghormati wanita....
-Mereka menghormati wanita sama seperti mereka menghormati emaknya.....
Beruntungnya kamu sekiranya Si Dia anak emak......

2. Pandai memasak..
-Segala ilmu masak memasak pasti akan turun kepada anak emak ni.....
Silap-silap skill memasak Si Anak Emak, kalah skill memasak kamu okay..

3. Pandai mengambil hati....
-Kamu merajuk bukanlah satu masalah besar buat Si Anak Emak.....
Sebab mereka sudah mengetahui bagaimana hendak mengambil hati kaum wanita...

4. Manja...
- Mereka selalunya manja.....
Kalau yang jenis panas baran pun still cepat sejuk.....


Tapi AWAS!!!!!
Lelaki Anak Emak ni bermulut manis......
Kira dalam kategori pandai ayat la....
Jika kamu tak pandai cara mengawal Si Anak Emak, dengan mudah dia boleh main pasang 1, 2 atau 3....
Hehehheheheh.... =D

Sebenarnya ada Pro dan Kontra lah berhubungan dengan Anak Emak ni....
Jangan tersalah pilih yang sikit-sikit emak....
Sampaikan benda yang kecik pun nak mengadu dengan Emak, susah jugakkan......
Parah nanti..... Ada yang makan hati......


P/s : Siapa Dalam Kategori Anak Emak Ni???

Monday, 30 July 2012

Korang Tolong Like....



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

"Entri ni melekat.... Untuk entri baru klik Older Post or Scroll kat bawah...."

Korang....... Saya ada masuk Contest ni....
Saya nak minta korang tolong LIKE gambar dekat header saya ni kat Facebook boleh?
Kalau sudilah......
Terima kasih ye korang......

Cherita AyueJean

P/s : Just Try My Luck....


Mood Buat Kuih Raya Dah Datang....



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Start minggu ni, dah busy dah....
Nak buat kuih raya.....
Dah bertahun-tahun layan kuih tunjuk-tunjuk...
Tahun ni taknak dah kuih tunjuk..... Nak kuih buat sendiri...
Semalam dah tengok dah kuih apa yang nak buat.....
Ada 8 jenis semuanya kalau tak salah kira.....
Antaranya :
 Biskut Coklat Chip.... (Ni selalu habis sebelum sempat raya..), Biskut Nescafe, Biskut Oat, Biskut Conflake Madu, Biskut Conflake Coklat... blablabla....
Nanti kalau ada bahan lebih, mungkin lebihlah jumlah kuihnya....
Tapi kuih modenlah ye.....
Kuih tradisional macam bahulu semua tu, tak reti saya nak buat.....
Esok nak pegi beli barang kuih.......
Dan dah boleh start buat sikit-sikit......
Harapnya skill buat kuih saya still ada dan yang penting oven yang dah terperap bertahun tu tak merajuk......
Kalau tak parah pulak..... =D
Mana celah nak bakar kuih......
Korang nak rasa tak kuih raya saya???
Raya datanglah rumah okay....
Kalau tak, tak dapatlah... =D


P/s : Duit Raya takde, Kuih Raya je ada... =P


Tribute To Reid Hashmin.... Nukilan Terakhir Buatmu...



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Ini Nukilan Terakhir aku buat kau Reid..... =(

Reid Hashmin,
Aku kenal kau tak lama.... Awal tahun lepas seingat aku....
Aku kenal kau pun, sebab kau kawan baik En. Sayang......
Kau peramah.... Kau senyum je dan kau ni sebenarnya budak manja.....
Kau selalu bercerita dengan aku...
Pasal Jean, pasal mereka dan benda yang aku tak tau......
Kau kawan yang jujur...
Melalui kau, aku tau semua yang aku tak tau..
Terima kasih sebab jujur dengan aku.....
Kau kadang penasihat yang baik....
Time aku sedih, kau bagi sedih aku tu hilang..
Kita selalu cerita curi-curi kalau taknak bagi Jean dengar.... =D
Kan kan kan......

Kau ni kuat makan....
Tak pernah yang aku jumpa kau, kita tak makan...
Dari kau duduk kat Pandan sampailah ke Shah Alam, kami selalu datang bawak kau pegi makan....
Aku ingat lagi masa kau duduk Pandan, dekat pukul 2 pagi kami ajak kau makan...
Sebab masa tu kau demam.... Kami risau kau yang kuat makan tak makan pulak...
Lepas tu tunggu kau bersiap tu, punyalah lama.... Mengalahkan perempuan....
Nak makan kat Esso tu je kot.....
Bila kau dah turun, kau tak nampak kami.....
So kami duduk senyap-senyap dalam kereta.....
Jahat kan kami ni???? =P

Aku dengan Jean suka panggil kau "GPS rosak"..
Sebab kau tak tau jalan..... Selalu hilang arah...
Kadang tu, kau telefon aku sebab nak tanya jalan je...
Padahal bukan tempat tu kau tak pernah pegi pun....
Ada tu, kami tunggu tepi jalan pun kau tak perasan...
Menonong je kau jalan....
Tapi kami tak kisah pun......
Kami gelakkan kau je kadang-kadang...
Tapi kau senyum je....... Rindunya aku nak tengok senyum tu....

Bila kau duduk Shah Alam pulak, kita selalulah menepek kat Oldtown Seksyen 7 tu....
Duduk situ air yang kau order mesti Lemon apa tah.....
Aku lah suka "pow" air kau.....
Sedap.....
Tapi korang selalu bahan ayat aku sebab aku cakap "Reid, nak air!"
18sx katanya..... Cheeehhhhh, hampeh je.......
Lepas tu ada sekali tu, nak balik rumah kau hari hujan....
Kita bertiga redah jugak hujan tu....
Sebab kau nak pack barang pegi rumah Jean....
Tapi lepas kau pindah duduk Sendayan, aku dah tak jumpa kau...
Ada pun seingat aku, kau call aku sebab nak tanya jalan pegi kedai telefon dan cerita pasal Pilot....
Itu last aku dengar suara kau Reid......


Kau ni pemaaf... Sebab tu orang sayang kau...
Ada sekali tu dalam Februari tahun ni, aku call kau...
Aku marah kau....
Sebab aku rasa kau subahat dengan Jean.......
Jahatnya aku masa tu...
Aku marah dan maki kau sampai terdiam kau kat talian sebelah sana.....
Tapi kau still maafkan aku...
Baiknya hati kau Reid......
Banyak lagi kenangan dengan kau yang nak aku cerita kat sini...
Kita pegi melepak kat cc main Dota lah, pegi Bowling lah, melepak sana sini, jalan-jalan naik moto lah......

Tapi Reid....
Tu semua kenangan..
Sekarang kau dah pergi jauh.....
Kau dah pergi menemui Penciptamu.....
Pergimu meninggalkan seribu satu kenangan dalam diri kami semua.......
Al-Fatihah Reid, hanya doa yang mampu kami utuskan buat kau.......
Tenanglah kau disana kawan...
Selepas ni tiada lagi cerita mengenai kau......
Kami akan selalu merindui kau......
Dan sekarang ni, Aku Rindukan Kau.......
Bukan aku je, Jean, Hana, Melvin, Fadhil, Fhai dan semua yang mengenali kau......
Kami rindukan kau......



P/s : Nukilan Terakhirku Buat Sahabat Yang Telah Kembali ke Rahmatullah....
Riduan Bin Hashmin "aka" Reid Hashmin....

Saturday, 28 July 2012

Kau Pergi Jua.. Allah Swt Lebih Menyayangimu Reid..


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Saat entri ini ditulis, sahabat kami Riduan bin Hashmin atau Reid telah kembali ke rahmatullah....
Semalam habis kerja, AJ dan Mr,JR serta beberapa orang sahabat lain bergegas ke HKL....
Kami diberitahu keadaan kesihatan Reid menurun...
Otaknya telah mengalami 100% kerosakan serta kegagalan beberapa fungsi organ dalaman...
Ya Allah, hiba dan sebak hati kami semua mendengarnya...
Disana ahli keluarga dan rakan-rakan beliau tidak putus-putus memberikan kata-kata semangat untuk Reid terus berjuang...
Namun takdir Allah swt telah menentukan segala-galanya....
Setelah 4 hari bertarung nyawa, hari ini Sabtu 28 Julai 2012 bersamaan 8 Ramadhan 1433H lebih kurang 12.45am, Reid menghembuskan nafasnya yang terakhir....
Innalillahiwainalilahirojiun...... Allah swt lebih menyayangimu wahai sahabat......
Hanya deraian airmata dan bacaan doa yang mampu mengiringi pemergianmu sahabat.....
Alhamdulillah kami berpeluang berada disisinya di saat-saat akhir hayatnya...
Sempatlah kami memohon maaf  sebelum pemergianmu..
Lebih kurang 2 pagi, kami meminta izin untuk pulang membersihkan diri setelah hampir sehari suntuk disitu sementara jenazahnya diuruskan pihak hospital..
Setelah itu, jenazah dibawa pulang ke kampung halamannya di Kota Tinggi, Johor... Dan dikebumikan di Makam Bendahara Tun Habab..
Malangnya kami terlewat beberapa minit dan jenazah sedang dikebumikan..
Walau bagaimanapun kami tidak begitu ralat kerana sempat bertemu buat kali terakhir di hospital...

Reid, walaupun pemergianmu amat kami rasai..
Kami redha Reid..
Tapi kami rindu dengan gelak ketawamu, senyuman manismu, gurauanmu malahan ayat-ayat spontanmu...
Tadi sewaktu berangkat pulang ke Kl pun, dengar lagu "Aishiteru" pun aku menangis...
Sebab kau selalu nyanyi lagu tu depan aku.
Siap bluetooth suruh aku dengar..
Reid, kami doakan yang terbaik buatmu disana...
Allah swt lebih menyayangimu...
Tenanglah kau disana wahai sahabat.....
Riduan bin Hashmin atau Reid...
We will missed you.....=(

AL-FATIHAH..
Reid Hashmin dalam kenangan...
28/12/1988 - 28/7/2012...


Gambar terakhir yang dimuat naik Arwah bertarikh 20 Julai 2012... =(

Aku minta halalkan dan menghalalkan segala apa yang terlebih atau terkurang antara Kau, Aku dan Jean...
AL-FATIHAH SAHABAT..  

P/s : Saat entri ini ditulis, AJ belum melelapkan mata dari 9am semalam sehingga sekarang...

Friday, 27 July 2012

Minta Maaf Semua.....



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Minta maaf kat korang semua....
2-3 hari ni memang mood AJ sedih dan duka.......
So, AJ tak sempat nak berblogwalking atau singgah balik kat korang yang datang sini....
Insyaallah, bila AJ dah okay sikit AJ datang jenguk korang...
Tinggalkan je jejak kat chatbox AJ tu......
Terima kasih ye.......
Dan jangan lupa mendoakan kesihatan sahabat AJ....
Untuk pengetahuan korang, beliau masih lagi tidak sedarkan diri dan masih berada dalam Unit Rawatan Rapi kesan daripada kemalangan tersebut........
Apa-apa nanti AJ akan update dengan korang ye..
Terima kasih juga pada yang mendoakan dia dan bagi kata-kata semangat untuk AJ dalam entri-entri sebelum ni......


P/s : Semoga Allah Mempermudahkan Segala-galanya.....
Amin...


Thursday, 26 July 2012

Dia Kuat.... Insyaallah Dia Melawan...



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Baru tengok Reid....
Doktor dah hentikan ubat tidur dia...
Tapi dia masih tak sedar...
Menurut kakak Reid, tak boleh nak operate...
Sebab tengkorak dia pecah.... Dan sebahagian otaknya mengalami kerosakan...
Tadi AJ masuk, AJ pegang tangan dia, AJ minta maaf dengan dia...
AJ tengok mata dia... Nampak bergenang airmata di kelopak mata dia....
AJ tau dia boleh dengar...
AJ bisikkan di telinganya minta dia lawan...
Minta dia kuat....

Ramai sangat kawan-kawan datang tengok dia tadi....
Harapan kami semua sama...
Nak tengok dia kembali sihat....
Insyaallah... Kami yakin dia mampu lakukan....
Kuasa Allah swt tu sangat besar....
Keajaiban Allah kita tak tahu....

Dan......
Kepada beberapa orang yang dah sebarkan berita dia dah kembali ke rahmatullah tu....
Kami minta remove lah status tu dari wall dia.....
Dia masih bernyawa...
Tolonglah jaga hati keluarga dia, sahabat karib dia, rakan sekerja dia dan orang lain yang sayangkan dia.....
Tolong jangan tambah beban keluarga dia dengan berita tak betul korang tu...
Tanya dulu kesahihan cerita.....

Reid,
Aku bukan kawan yang baik....
Tapi aku doakan yang terbaik untuk kau.....
Takkan putus-putus semangat aku buat kau.....
Aku cuba kuatkan diri demi kau kawan...
Aku dan Jean ada di sisi kau.....
Walau kau tak memberi tindak balas, kau dapat rasa kehadiran kami....
Betulkan Reid??
Aku mungkin tak serapat kau dengan Jean....
Tapi jauh di sudut hati.. Aku sayangkan kau sama macam Jean sayang kau....
Kau macam adik pada kami...
Cuma kadang ego aku menghalang aku untuk bagitau kau...
Maafkan aku Reid....


P/s : Insyaallah semuanya akan okay....

Ya Allah... Sedihnya Tengok Dia...



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Seperti korang sedia maklum, kawan AJ terlibat dalam kemalangan.....
Kalau mana yang tak tau lagi KLIK SINI....
Semalam habis kerja, AJ terus ke HKL.....
Sampai di hospital, rakan-rakan lain sudah ramai yang datang melawat......
Disebabkan dia di tempatkan di Unit Rawatan Rapi, kami semua bergilir-gilir melihat keadaan dia.....
Tiba giliran kami, hati AJ berdebar-debar...
Ya Allah, kau kuatkanlah hati aku......
Sampai je ke katil dia, AJ cuba sedaya upaya menahan tangis...
Namun AJ tak mampu....... Mengalir jua airmata di hadapannya......
Lalu AJ sedekahkan Al-Fatihah....
Keadaannya.......Apa yang mampu saya katakan....
Sangat teruk....
AJ tidak mengenali langsung wajahnya.........
Jauh sangat bezanya dia yang saya kenali dan dia yang terbujur di katil wad tu.......
Kepalanya berselirat dengan wayar......
Darah membeku di kepala dengan tekanan darah yang agak rendah tertera di monitor....
Yang membuatkan AJ bertambah sedih bila mengetahui urusan register pesakit hanya selesai pada petang semalam....
Walhal dia kemalangan kelmarin...
Ini kerana ada makhluk tak bertanggungjawab telah mengambil dompet dia dan menyukarkan pihak polis mengenali identiti dia.....
Ya Allah..... Teruknya orang yang mengambil kesempatan tu...
Nasib baik Hp dia berjaya ditemui......
Melalui Hp tersebut, kaum keluarga dan rakan-rakan dapat dihubungi....
(Tapi khabarnya hp tu dah tiada saat keluarganya sampai..)
Kejadian tu dikatakan berlaku semasa dia balik dari membeli juadah di Bazaar Ramadhan.....
Dia dikatakan berlanggar dengan sebuah kereta Myvi...
Lalu jari laju menaip namanya di laman Fb.....
Status terakhirnya sebelum kemalangan nak makan kuih abuk-abuk...
Mengalir lagi airmataku.....


Reid, be strong..........
Kami semua tau kau seorang yang tabah....
Kami sayangkan kau Reid..
Kami nak tengok kau gembira dan sihat seperti sebelum ni..
Doa kami sentiasa mengiringi kau.....
Kuatkan diri Reid....
Semoga kau cepat recover.......
Nanti kau dah sihat kita ramai-ramai pegi cari kuih abuk-abuk tu ye.....
Petang ni kami datang lagi ye Reid.....
Ya Allah, berikan dia kekuatan.....

P/s : Sedih.....

Wednesday, 25 July 2012

WW #12 : She Sooooooo Adorable!!!



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


She so Cute and Adorable.....
Isn't???

P/s : Dalam Hati Masih lagi Bersedih.......

Ya Allah..... Ini Dugaan Buatnya.....



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Bukak Fb hari ni, dapat tau semalam seorang sahabat kami mengalami kemalangan....
Sekarang ni berada di ICU dalam keadaan koma....
Ya Allah.... Berat sungguh dugaan yang kau berikan padanya....
Saat menulis entri ni, airmata tak berhenti mengalir.....
Kami pernah baik dan rapat suatu ketika dahulu.....
Penah kongsi masalah, rasa sedih dan rasa gembira....
Tapi beberapa bulan kebelakangan ni hubungan kami menjadi renggang kerana satu peristiwa......
Ya Allah..... Sedih hati tatkala mengetahui berita ni.....
Rasa nak ke sana sekarang jugak......
Kawan-kawan, tolong doakan keselamatan dia......
Minta dia cepat baik.......
Reid, aku tau kau mampu bertahan........
Kuatkan diri kau.........
Keluarga dan kawan-kawan kau sayangkan kau.....
Aku doakan kau cepat baik...... 



P/s : Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah.......... :'(
Kuatkan Dia....


Kita Ni Kan.....



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Kita ni kan....
Kalau time sekolah, mesti fikir nak keje, nak cari dan pegang duit sendiri...
Tapi...
Bila dah keje, dah tau macam mana susahnya nak cari rezeki tu mesti akan fikir syoknya kalau sekarang ni masih di bangku persekolahan.....

Kita ni kan....
Kadang makanan banyak-banyak depan mata... Membuang je.....
Tapi....
Pernah tak kita fikir ada orang yang kebuluran tak dapat makan??

Kita ni kan....
Bila banyak duit sikit, mulalah berjoli sakan sana dan sini....
Tapi....
Pernah tak kita terfikir nak bersedekah barang seringgit dua??

Kita ni kan....
Dulu masa susah, takde pangkat tinggi, tau pulak merendah diri....
Tapi..
Bila dah senang sikit, dah berpangkat mulalah meninggi diri....
Sedangkan dulu pun hidup kita tak menentu macam tu......

Kita ni kan....
Selalu sangat cepat nak bersangka buruk dengan orang lain....
Tapi...
Kita pernah tau tak kehidupan atau situasi orang tu macam mana??

Walau macammana pun kita....
Kita adalah manusia.....
Kita mungkin sama, kita mungkin berbeza.......
Tapi kita tidak pernah berbeza di sisi Allah yang Maha Esa..... =D


P/s : Ingatkan Diri Sendiri... =D

Rezeki Kot...



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Pagi ni, mood nak pegi keje macam biasalah... "Suam-suam kuku" je...
Hehhehehe.. =D
Lepas tu keluar rumah pun jalan lenggang-lenggang kangkung je walaupun sedar diri dah lambat...
Sampai Lrt Bangsar, turun bas pun still jalan melenggang.....
Al-maklum ofis dah tak jauh....
Lepas tu jalan depan sikit nampak ada satu kertas kat atas lantai tu....
Ehhh??? Macam kenal je kertas apa tu.......
Nak kata resit, bukan! Tiket bas pun bukan!
Tengok kiri kanan takde orang..... Okay line clear, roger and out... 
So saya pun menunduk amik kertas tu...
Betul seperti jangkaan saya....
Itu not RM50....
Siapalah yang buang duit pagi-pagi ni???
Hmmmm, duit gaji pun dah hujung-hujung tanduk je ni.....
Hehheheheheh... =D
Rezeki kot ni.......
Naik atas ofis terus senyum sorang-sorang..... =D



P/s : Menyanyi-nyanyi LAGU RAYA dalam hati......
Oh sebelum disalaherti...... Masuk tabung masjid nanti... =D


Tuesday, 24 July 2012

SEGMEN SIMPLE AYUEJEAN : JUADAH WAJIB RAMADHAN



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Disebabkan bila berblogwalking beberapa hari ni asik nampak makanan je....
Makanya saya nak buat segmen simple ni....
Hope ada yang nak join...... =D
Tak payah susah-susah nak buat entri panjang berjela pun.....

1. Tepek Header atas ni....

2. Lepas tu tepek je gambar "Juadah Wajib" tu....
Minta je kat Encik Google, kalau korang takde gambar yang snap sendiri.....

3. Dah??? Linkkan je kat entri ni...... 
Segmen tutup : Hari ni, 24 Julai 2012, 5 Petang....

Simple tak??? Buat-buatlah rajin joinkan diri.....

Menu wajib saya????

TAUHU SUMBAT

BUAH MELAKA

P/s : Jangan Terliur....

Fungsi Terbaru Helmet



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Selalunya kan.... Orang pakai helmet bila naik motor je kan???
Bertujuan untuk melindungi kepala dari tercedera sekiranya berlaku kemalangan...
Tapi sebulan ni, memang helmet ada fungsi baru......
Confirm apek yang jual helmet untung besar bulan ni...
Sebab apa???
Diborong oleh kaki-kaki ponteng puasa nak pakai buat beli nasi bungkus....
Hehehehhe..... =D
Apabila diperhatikan, banyak orang yang beli nasi time-time tengah hari di Bulan Ramadhan ni pakai helmet...
Siap pakai visor gelap yang ditutup lagi....
Kenapa nak pakai helmet yang ditutup visornya??
Malu ek awak???
Buat apa nak malu...
Kami yang memerhati ni pun manusia macam awak jugak....
Dengan Allah swt yang suruh puasa setengah hari je tu, tak pula awak malu kan......



P/s : Tepuk Dada, Tanya Jiwa.....


Penangan Bawang Putih



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Meh nak share sikit pasal Bawang Putih dengan korang....


Bawang putih atau garlic dalam bahasa Inggerisnya atau nama saintifiknya Allium satvium  memang amat popular di kalangan mereka-mereka yang mengamalkan perubatan tradisional.
Ia mudah di dapati di pasaran. Malahan khabarnya di Jerman, ia merupakan jualan bukan berunsur dadah yang paling laris dijual di kedai-kedai ubat dan farmasi.
 Sering disebut sebagai ubat tradisional yang menakjubkan yang dapat menyelesaikan banyak masalah perubatan sejak zaman berzaman.
Bawang putih mampu memerangi bakteria, melawan parasit usus dan berjenis-jenis virus.

Khasiat tempatan bawang putih memanglah banyak, (kesan perubatan bawang putih maksima sekiranya diambil secara mentah atau dihancurkan tanpa dimasak- yang mentah mempunyai kesan antibiotik yang kuat)
Antaranya :

1. Penawar Sengatan 
Ambil 2 ulas bawang putih, ditumbuk hingga lumat dan terus tampal di tempat yang terkena sengatan lipan atau kala jengking.

2. Penawar Sakit Kepala 
-Ambil 3 ulas bawang putih. ditumbuk hingga lumat dan terus pupuk di atas dahi.

3. Penawar Batuk dan Lelah
-Ambil 3 ulas 3 ulas bawang putih, ditumbuk dan diperah untuk mendapat jus/airnya.
Gaul dengan 1 sudu besar madu asli dan 1 sudu teh gula kemudian dimakan kesemuanya.
Lakukan beberapa kali hingga baik.

4. Penawar Cacing Kerawit
-Kunyah dan telan seulas bawang putih.

5. Penawar Kembung Perut
-Panggang 5 ulas bawang putih atas api.
Makan ketika perut merasa masuk angin.

6. Penawar Mulut Berbau
-Tumbuk 3 ulas bawang putih hingga hancur bersama 9 kuntum bunga cengkih.
Digunakan sebagai ubat gigi dan dicampur dengan air buat berkumur.
Lakukan 3 kali sehari

7. Penawar Luka Kecil
-Ambil 4 atau 5 ulas bawang putih ditumbuk hingga lumat.
Tampal di tempat yang terluka.

8. Penawar Buasir
-Ambil 4 ulas bawang putih dibelah dua. Campur dengan 1/2 cawan cuka dan rebus sampai mendidih.
Bila sejuk, makan atau tumbuk lumat 3 ulas bawang putih bersama 1/2 inci halia.

9. Penawar Sakit Otot
-Ambil minyak bawang putih dan gosok di bahagian badan yang sakit seperti di belakang, di bahu, di punggung.

10. Penawar Sakit Kerongkong 
-Ambil 10 ulas bawang putih ditumbuk kemudian diambil airnya. 
Campur dengan air bersih, terus ditapis dan terus diminum untuk membersihkan kerongkong.

11. Penawar Sakit Gigi
-Tumbuk 3 ulas bawang putih, ambil 3 sudu teh cuka, 1 sudu teh garam, 1 sudu teh madu.
Gaul kesemuanya dan tampalkan pada gigi yang sakit.
ATAU tumbuk lumat 2 ulas bawang putih, campur dengan 1 sudu teh minyak sapi.
Campurkan kedua-dua bahan ini, panaskan dan masukkan ke dalam gigi yang berlubang.

12. Penawar Bisul
-Ambil 1 ulas bawang putih, pecahkan dengan belakang pisau.
Sapu atau gosok beberapa kali pada bisul sehingga ia mengecil dan hilang.

13. Penawar Payudara Yang Sakit
-Rebus 1 labu bawang putih dengan sebanyak 2 cawan air.
Minum airnya 3 kali sehari
(Tau tak 1 labu tu macam mana??? 1 labu tu, yang seketul besar tu... Bukan seulas je..)
Ni 1 labu bawang putih

14. Penawar Selsema
-Campurkan 3 sudu besar madu dengan 5 ulas bawang putih yang telah ditumbuk lumat.
Gaul rata dan minum/makan


Lain-lain khasiat/kegunaan:

1. Membantu pencernaan serta membantu menambah nafsu makan

2. Membantu menyekat pembesaran/pertumbuhan sel barah - seperti barah kolon, hati, buah pinggang, kulit, esofagus, perut, pundi, buah dada, serviks

3.Berkesan mengawal paras/tahap gula dalam darah

4. Membantu merendahkan tahap lipoprotein jahat LD2, VD2 dalam darah serta meningkat tahap lipoprotein yang baik HD2 dalam darah, menyekat pengumpulan darah.

5. Membantu melancarkan peredaran darah dan memperbaiki metabolisme.


Kepercayaan :

1. Masyarakat mesir purba percaya bahawa bawang putih boleh membantu meraweat kecacingan, jantung, dan sakit kepala

2. Masyarakat Melayu percaya bawang putih yang dicampur dengan minyakkelapa boleh digunakan sebagai minyak urut yang baik.

3. Getah bawang putih boleh mengatasi masalah kulit/tumit pecah.

4. Orang China percaya bahawa bawang putih boleh membantu buang angin dalam badan, menambah sedap makanan, mengurangksan panas badan.



Sekarang nak tau tak penangan bawang putih kepada saya????
Nampak tak yang saya highlight kan atas tu.... Membantu membuang angin dalam badan..
Saya ni badan je kecik tapi angin banyak... =D

Semalam balik keje saya iftaar kat luar dengan Si Dia.....
Orderlah Nasi Goreng Cendawan....
Punyalah banyak bawang putih....
Saya dah tolak-tolak dah bawang putih tu ketepi...
Tapi last-last suapan tu boleh pulak terkunyah seketul bawang putih....
Mula okay je, takde apa-apa....
On the way balik, naik je motor dah rasa ada macam peperangan angin dan makanan dalam perut...
Saya tepuk bahu Si Dia suruh berhenti...
Bukak je helmet, terhambur isi perut......
Haaaaaaaa.... Hambek kau.....
Ingat dah habis, sampai je rumah terkeluar segala yang saya makan.....
Sampai lembik badan...
Last-last saya makan panadol, tidur sampailah ke sahur......
Inilah penangan bawang putih........
Lain kali tak nak dah order nasi kat situ...
Biasanya saya makan char kuey tiaw je kat kedai tu..
Tapi disebabkan puasa, saya orderlah nasi..
Tak tau la pulak nasi dia kaya dengan bawang putih.....
Lepas ni taubat dah........ Hehehheheh... =D
Serik kot....
Seksa rasanya, macam nak tercabut nyawa duk muntah-muntah je....



P/s : BAWANG PUTIH???
NO! NO! NO!

Saya Serik, lagipun memang tak suka bawang putih....



Monday, 23 July 2012

Okay Aku Tak Puasa!!!



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

"OKAY AKU P****D, TAK PUASA!!!"
Wahhhhhhhhhhh... Bukan main bangga lagi buat announcement macam ni.....
Nak bagitau satu dunia, korang tu tak puasa.....
Ehhh???? Perlu ke macam tu ek??
Korang penah nampak tak kawan-kawan korang ke, entah manusia mana tah dalam Fb atau Twitter korang update status macam tu??
Mesti ada yang penah nampak kan?
Tak malu ke nak satu dunia tau...
Dalam laman sosial tu belum tentu semua orang korang kenal kan......
Sepatutnya kalau dah tak boleh puasa tu... Janganlah nak heboh pulak....
Simpan je untuk pengetahuan korang sendiri cukuplah.....
Kadang tu ada yang siap mention "bendera jepun" berkibar....
Cik kak, itu memang penyakit perempuan yang tak boleh elak tau.....
Cuba duduk makan diam-diam kat ceruk dapur tu...
Heboh satu dunia apa dapat??
Malu tau kakak oiiii.....
Kalau memang penyakit kekal tak boleh puasa, takpelah jugak sebab memang kena makan ubat on time...
Ini cuti yang seminggu tu pulak nak heboh-heboh....
INGAT!
Status kita bukan kita je yang baca....
So NO! NO! and NO!
Elakkan letak status macam tu okay...... =D


P/s : Peringatan Untuk Diri Sendiri........
Jangan Nak Heboh Kalau Tak Puasa.....

Puasa Waktu Bekerja...



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Hari ni merupakan hari pertama berpuasa pada waktu kerja bagi kebanyakkan orang...
Macam tu juga saya... =D
Hari ni baru first day berpuasa di ofis untuk Ramadhan kali ni....
Perasaannya???
Blur-blur, macam tak tau nak buat apa....
Selalunya kalau time macam ni, dah bosan sangat mulut comel saya ni tak berhenti mengunyah.....
Hehehehhehe.... (Ishhhh budak Kuat makan)
Tapi disebabkan puasa, tak dapek den nak ngunyah-nguyah cam biaso..... =P
Nak kata lapar tu, taklah sebab bukan first time puasa kan......
Mengantuk tu, adalah jugak....
Dengan aircond superb sejuk ni.....
Mata pun senang je nak layu, pejam-pejam.....
So, nak hilangkan rasa bosan, mengantuk berblogwalking je la......



P/s : Nasib Internet Tak Block...
Kalau Tak Haru Weeeehhhhh.... =P


Nak Tidur Balik Ke Tak??



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Korang dah sahur tak???
Saya Alhamdulillah.......
Done untuk sahur hari ketiga ni..... =D

Sekarang ni ada konflik pulak.....
Lepas sahur dan subuh, nak tidur balik ke tak??
Bukan apa, hari pertama dan kedua kan jatuh pada hujung minggu, so kalau terlajak tidur sikit takpe kan..
Bukannya keje pun pagi tu...
Tapi hari ni??? Isnin...... Hari bekerja....
Saya takut kalau saya tidur balik, tak bangun pulak...
Yelah, mana ada orang nak kejutkan saya kat rumah ni...
Semua dah pegi keje sebelum saya.....
Hmmmmmmm.... Takpelah, saya rasa baik saya tidur je.......
Dah mesej Encik Sayang minta tolong kejutkan...
Since shift dia dengan saya pun sama.... *malu*
Tak pun korang tolong missed call....
Nombornya..... 0123456789 (Okay main-main je)

Selamat Subuh....
Tapi Gambar Diambil Bukan Waktu Subuh.... =D

P/s : Hopefully Tak Terlajak Tidur... 

Tips Kekal Segar Di Bulan Ramadhan



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Bila tiba bulan puasa, pasti ada antara kita yang lemah tak bermaya je....
Ehhh... relaxlah...
Puasa je kan......
Janganlah nampak lemah sangat..... =D
So saya nak share sikit tips supaya kita kekal segar di bulan puasa ni....



1. Banyakkan meminum Air Masak..
Separuh orang suka meminum minuman yang sejuk dan berais ketika bersahur mahupun berbuka puasa.....
Tahukah korang sebenarnya meminum minuman berais ni hanya menyebabkan badan kita menjadi lemah ketika berpuasa....
Seelok-eloknya banyakkan meminum air masak dan kurangkan minuman berais okay...
Bukan tak boleh minum langsung....
Tapi "kurangkan".... =D

2. Bersahur...
Ada yang memandang remeh tentang bersahur ni....
Sahur ni dapat membekalkan kita tenaga semasa berpuasa di siang harinya....
Setidaknya, dengan bersahur kurang sikit rasa lapar kita tu....
Kalau dah tak lalu nak makan sangat, kurma dengan sedikit air atau susu pun sudah memadai...
Selain tu, dapat pahala lagi... 


3. Mandi dengan air yang sejuk.....
Haaaa.... Mandi air sejuk ni dapat menyegarkan badan kita tau......
Cuba korang try mandi dengan air panas.....
Saya pasti badan korang cepat je lemah.........
Sebabnya mandi dengan air panas boleh menyebabkan lemak pada lapisan epderdemis kulit hilang dan akhirnya mengakibatkan kulit menjadi kering....
Bila kulit dah kering, kita pun nampak kusam je.... 

4. Beriadah! Bukan tidur sahaja....
Bukanlah suruh korang berjogging pulak di bulan puasa ni..
Nanti tak pasal-pasal dicop tak puasa pulak sebab terlebih aktif....
Di bulan puasa ni, eloklah anda lakukan aktiviti yang tidak memenatkan seperti banyakkan berjalan dan isikan masa dengan perkara yang lebih berfaedah.....
Bukannya tidur sepanjang hari.....
Selain memakruhkan puasa, terlebih tidur ni buatkan muka korang nampak sembab dan tak bermaya...
Nak ke muka macam tu???

5. Ambil Makanan Tambahan...
Jangan salah faham ye..
Makanan tambahan ni bukan bermaksud makan dengan lahap dan banyak semasa berbuka.....
Makan tu biarlah berpada-pada...
Makanan tambahan yang saya maksudkan ialah vitamin dan multivitamin......
Pengambilan vitamin bukan sahaja buat kita segar, tapi mapu membruikan kesihatan dan juga kulit yang cantik....


6. Amalkan memakan Buah Kurma..
Okay, kat sini saya mengaku saya kurang suka buah kurma ni....
Kalau kurma fresh tu saya suka....
Tapi sebenarnya, buah kurma ni banyak manfaatnya...
Buah kurma mengandungi protein, vitamin B6, serat dan mineral. Ia juga dapat menjauhkan kita daripada berdepan dengan infeksi kulit selain melambatkan proses penuaan.
Amalan memakan kurma adalah sunat. Ambil tiga biji kurma setiap kali berbuka kerana ia membantu mengembalikan semula paras gula di dalam darah ke tahap yang normal.
So siapa yang lalu makan buah kurma ni, silalah amalkan......

Okaylah, saya rasa ini saja yang saya nak kongsikan dengan korang....... =D
Bila badan kita segar, berpuasa tu jadi sesuatu yang menyeronokkan tau......

P/s : Kekalkan Kesegaran Di Bulan Puasa.....

Sunday, 22 July 2012

PengaruhTV : Drama Airmata



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Hari ni rasanya dah 3 gelen airmata saya mengalir.....
Semua gara-gara drama dalam Tv hari ni semuanya mengundang airmata...
Tadi cerekarama di TV3 bertajuk Perempuan Neraka...
Mengisahkan seorang isteri yang langsung tidak menghormati seorang suami....
Sampai anak sendiri pun dihasut sehingga membenci seorang bapa......
Memang sedih sangat cerita tu....
Lepas tu pulak saya buka Astro Ria ada drama Bukan Ini Pintaku...
Menangis lagi.....
Mengisahkan seorang wanita yang hidupnya asyik diumpat keji..
Sehingga sampai ke satu tahap merosakkan hubungan dia anak beranak.......
Kat Malaysia ni memang banyak drama yang mengundang airmata.........
Apapun tahniahlah kepada pengarah-pengarah drama yang boleh meruntuhkan empangan airmata saya...
Hehhehehhehe... =D


P/s : Mood Sedih Tengok Drama.....


Saturday, 21 July 2012

Baju Raya...




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Macam mana puasa pertama??
Ada yang puasa setengah hari tak??
Hehehehheeh... =D
Tengok title entry mesti ada yang cakap..
"Aikkk?? Baru hari pertama puasa dah sebut pasal baju raya???"
Hehheheh...
Tapi betullah, saya memang nak cakap pasal baju raya...

Seperti tahun-tahun sebelum ni, saya memang jarang sesangat beli baju yang "ready made" ni...
Dari sekolah lagi tak beli baju raya ready made..
Sebab saya tak nak lah ada yang pakai baju yang sebiji betul macam saya pagi raya..... (Pernah jadi okay)
Dah lah pattern sama, warna pun sama....
Isssshhhhhhhh tak suka....
Baju raya yang saya tempah selalunya dah siap 3-4 bulan sebelum raya...
Cuma tahun ni je tak berkesempatan nak tempah....
Nak tak nak kena jugaklah beli baju ready made...
Hopefully tak jumpa orang yang pakai baju sama pagi raya....
Hahhahahahha... =P
Cuma, tak tahulah nak pakai warna apa tahun ni.......
Tahun lepas merah dengan hijau.....
Tahun ni, macam dah buntu pulak nak pakai warna apa.....
Agak-agak warna pelangi okay tak???
Hahhahahahhaha... =D


P/s : Sayang next week kita cari baju raya ye...... =D
Tahun lepas kita Hijau, tahun ni???
Hurmmmmmmmmmmm....

Sahur Pertama



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Alhamdulillah.... Usai sahur pertama....
Menunya nasi goreng dan telur goreng.....
Korang sahur tak tadi?
Ke ada yang terlepas nak bersahur tadi??
Alaaaaa.... Ruginya...
Takpe esok jangan terlepas lagi tau...... =D
Jangan pulak tak puasa hari ni dengan alasan tak sahur...
Hehehehehehe......
Alasan lapuk tau tu.....

Alamak lupa sahurlah... =P

P/s : Selamat Berpuasa... =D

Friday, 20 July 2012

Pengertian Puasa



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Saya nak share sedikit info mengenai Pengertian Puasa...

Pengertian Puasa
 Menahan diri daripada makan dan minum serta perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa mulai terbit fajar hingga terbenam matahari beserta dengan niat puasa.

"Maksudnya, bukan puasa makan dan minum...
Mata kita, mulut, perbuatan dan pertuturan kita semua kena kawal dan kena jaga......
Nanti silap-silap, free-free je kena berbuka puasa sebelum waktunya.... =D"


Dalil Wajib Puasa 
Umat Islam yang mempunyai cukup syarat diwajibkan berpuasa di bulan Ramadhan bersandarkan dalil seperti berikut;

Al-Quran : Maksudnya, "Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan berpuasa keatas kamu sebagaimana diwajibkan keatas orang yang terdahulu daripada kamu, mudah mudahan kamu bertakwa"

Hadis : Maksudnya, daripada Ibnu Umar dari Nabi Muhammad S.A.W bersabda "Islam itu dibina atas lima perkara, bersaksi tiada tuhan selain Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah, mendirikan sembahyang, membayar zakat, menunaikan haji dan puasa pada bulan Ramadhan"
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Sehubungan dengan adanya dalil daripada Al Quran dan Hadis yang jelas tentang wajibnya puasa, maka orang yang mengingkari kewajipan berpuasa adalah dihukum sebagai murtad (keluar daripada Islam)


Syarat Wajib Puasa
Ada 4 perkara iaitu;
-Islam 
-Baligh
-Berakal
-Berkemampuan

Syarat Sah Puasa 
Ada 6 perkara iaitu;
-Islam
-Berakal
-Suci dari nifas dan haid
-Masuk waktu puasa

Berniat pada setiap malam 
Mengikut mazhab Imam Malik, memadai dengan sekali niat iaitu pada malam pertama bulan Ramadhan
Menahan diri daripada sesuatu yang membatalkan puasa.

Ingat tak niat puasa???
Ini Dia


Rukun Puasa 
Ada 3 iaitu;
-Orang yang Berpuasa
-Niat
-Menahan diri daripada sesuatu yang membatalkan puasa

Hikmah Puasa 
-Puasa mempunyai pelbagai hikmah, antaranya;
-Menandakan kesyukuran kepada Allah
-Melatih diri dengan sifat2 mahmudah (terpuji seperti sabar, tabah, amanah dan sebagainya)
-Melatih sikap tolong menolong di antara satu sama lain
-Meningkatkan kesihatan diri
-Mendapat 2 kegembiraan iaitu ketika berbuka (hari raya) dan ketika berjumpa dengan Tuhannya pada hari Kiamat
-Menjauhkan diri dari sifat2 mazmumah (keji seperti tamak, sombong, hasad dengki dan sebagainya)

Ini sajalah yang dapat saya kongsikan dengan korang...
Kalau ada lagi atau apa-apa yang tertinggal, tolong share dengan saya....

P/s : Semoga Ibadah Puasa Di Bulan Ramadhan Kita Mendapat Keberkatan Allah S.w.t...