Blogger templates

Click to Follow...

Saturday, 30 June 2012

Senarai Peserta SEGMEN AYUEJEAN : MENCARI BLOGLIST




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


Dengan terkeluarnya senarai peserta segmen ni, dukacitanya diberitahu.....
SEGMEN AYUEJEAN : MENCARI BLOGLIST telah DITUTUP......
Terima kasih banyak-banyak kepada rakan-rakan Blogger yang sudi meluangkan masa join segmen ni.....
Ada 34 orang semuanya.......

Sekarang, bolehlah korang buat 1 bloglist bertitle "BLOGLIST AYUEJEAN" dekat blog masing-masing.....
Lepas tu bolehlah bertukar link dengan peserta yang lain....
Kalau boleh followlah sesama sendiri.... 

SENARAI PESERTA






6. http://sharfynarzmiss.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

7. http://kumahuitu.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

8. http://nourayuadieb.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

9. http://bellagadisbiasa.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

10. http://nanahunnymonny.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

11. http://jujuebloem.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

12. http://ibuarifandaisyah.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

13. http://ayuiman88.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

14. http://chintahati81.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

15. http://loveiscinta-aneem.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

16. http://tieffa19.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

17. http://akmaluv90.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

18. http://hatinufid.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

19. http://lokmanramli.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

20. http://myzamichiko.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

21. http://kataweup.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

22. http://bebyyellowshiteru.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

23. http://dunia-iekafarhana.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

24. http://eimah2328.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

25. http://anakadamsedangbercerita.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

26. http://simplenia.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

27. http://ariffda.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

28. http://umikasum.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

29. http://ohgadisitu.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

30. http://dairykuinspirasiku.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist_23.html

31. http://selendanqpelangi.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

32. http://norafesa.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

33.  http://yummycoklet.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html

34. http://suriaqistina.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-mencari-bloglist.html



Bloglist ni perlulah berada dalam blog korang selama SEBULAN....
Berkuatkuasa 1 JULAI 2012 sehingga 31 JULAI 2012...
Lepas pada tarikh tu, terpulang pada korang nak simpan atau nak delete..... =D

P/s : Kalau link korang takde dalam ni, SILA INFORM saya tau.......
Takut terlepas pandang pulak.... =D



SEGMEN AYUEJEAN : MENCARI BLOGLIST




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Okay nak buat segmen percubaan yang kedua pulak... =D
Segmen ni mudah je....
Tak payah nak buat entri panjang berjela-jela....

1. FOLLOW Blog AyueJean (Tak follow, tak nak kawan... Hahhaha..)

2. Letak Header Blog AyueJean


3. Buat Entri Bertajuk "SEGMEN AYUEJEAN : MENCARI BLOGLIST"

4. Dah Siap???
Linkkan entri anda dekat bahagian komen entri ni...
Tempat lain tak boleh ye....

5. Sedia satu ruangan "BLOGLIST AYUEJEAN" dan tukar LINK blog dengan peserta dari segmen ni ye..... (Tunggu sampai senarai peserta keluar atau rajin-rajinlah godek ruangan komen)
Bloglist ni bertahan selama SEBULAN selepas tarikh tutup....

Senang ke susah??
Kalau senang cepat join.......

Tarikh Tutup : 25 JUN 2012, 30 JUN 2012, 5 Petang....


P/s : Senarai Peserta akan diupdate sebaik sahaja saya tutup segmen ni........



Friday, 29 June 2012

Kalau Macam Randi Pangalila Takpelah Jugak!!




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Masih ingat lagi tak saya diganggu oleh manusia takde moral hari tu??
Haaaaa...... Ada pulak sambungan sinetron yang dibuat oleh tak Gf ke tunang dia.. Wallahualam.....
Kalau belum baca, KLIK SINI....

Tadi ada dapat mesej dekat Facebook...
Daripada ID mamat ni....
Tapi tiba-tiba marah saya dalam bahasa yang saya kurang arif....
Ataupun lebih tepat saya sendiri memang tak faham langsung....
Hasil bantuan seorang rakan dari Indonesia, saya tau lah apa maksudnya....
Sebelum tu, Gf dia ni Orang Seberang....
Kata kawan saya itu ayat Melayu Deli.....

Okay balik cerita sebenar....
Dah tau translation dia tu, terus saya tergelak besar.....
Ya Ampun kakak oiiii......... Bf kamu tu siapa pun saya tak pernah kenal....
Tiba-tiba cakap saya dah putus dengan Bf dia tapi still terhegeh-hegeh dekat lelaki tu??
Errrrrrkkkkkkk??? Bila pulaklah saya couple dengan Bf dia tu.....
Sampai tak pasal-pasal tiba-tiba ada Kisah Cinta dengan mamat tu....
Hahhahahahahahha....
Alamak.... Kalau Bf kamu tu macam RANDI PANGALILA takpelah jugak.......
Ini jauh api dari panggang...
Sejauh Kutub Utara dengan Kutub Selatan....

Bak kata kawan saya tu..... Cakap dengan Gf dia tu...
"COWOKKU LAGI GANTENG DARI COWOKMU....."

Kalau macam ni CONFIRM la saya puas hati,
 kalau nak tuduh saya ambik BF dia pun.....

P/s : Ini Bukan Entri Cari Pasal...
Ini KENYATAAN.........
Kelakar pulak....


Sentiasa Bersangka Baik....





ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Bila Allah cepat makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu...
Bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu...
Bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu...
Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan pun...
Kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya....




P/s : Semoga Kita Semua Mendapat KeredhaanNya Dalam Setiap Apa Yang Kita Lakukan...
Amin....


Nak Tukar Lain..




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Kalau dalam masa beberapa hari ni korang tengok blog ni agak huru-hara sikit....
Jangan tanya kenapa tau..
Hehhehehhe.... =D
Sebabnya saya tengah nak renovate sikit blog ni....
Jadi akan adalah benda-benda yang berubah.....
Kejap tu jadi buruk, kejap tu jadi okay...
Kalau lepas ni korang masuk dah buruk tu, jangan lari pulak...
Hehehhehheh.... =P
Tengah buat eksperimen sikit.....
Korang tak sesat tau...... Ini memang blog AyueJean.... =D


P/s : Bosan, takde keje cari keje la...
Hehheheh... =D


Thursday, 28 June 2012

Saya Mahu Mereka selalu TERSENYUM....




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Saya mahu mereka-mereka ini selalu TERSENYUM....



KELUARGA saya.......
CINTA HATI saya.......
KAWAN-KAWAN saya.......
ORANG SEKELILING saya.....
dan KAMU yang sedang membaca entri saya.....

SENYUM penawar duka......
SENYUM buat hati rasa bahagia....
SENYUM anda buat saya juga turut terSENYUM


P/s : SENYUM tak perlu kata apa-apa....
SENYUM itu sedekah....
(Tapi jangan SENYUM kat tabung masjid lepas tu declare dah sedekah.......) PUKUL kang...

Kenapa DAH nak GILA ke???




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Tajuk entri macam takde kena mengena... =P
Okay this past few weeks... Saya sendiri perasan...
Entri macam sedih-sedih....
Nangislah, Emosilah, Mentallah....
Kenapa, kenapa, kenapa?????
Putus Cinta??? TIDAK!!!!
Kurang Kasih Sayang??? TIDAK!!!!
Jiwa Kacau??? ADALAH BANYAK! (Okay tipu je... Tak banyak pun..)!!!
Hahahhhaha........ =P

Takde apa-apa pun...
Tapi menaip ayat-ayat puitis sebab itu memotivasikan diri saya....
Menaip ayat-ayat patah jiwa bagi menyedarkan diri saya yang sekejap teralpa....
Menaip ayat-ayat indah yang Maha Esa untuk ketenangan diri dan jiwa.....
Menaip ayat-ayat jiwang karat (ada ke?) sebab saya jiwang sikit je...

So jangan pelik ye "Seorang Ayue"......
Kamu tu bukan seorang gila yang emosinya sekejap okay, sekejap tidak....
OH TIDAK!!!!! (Kalau ye, kamu tiada di sini..)
I'm flexible...
I can be a happier person in this world....
I can be a craziest person ever..... =D



P/s : Okay aku dah start merepek....
Hahahhhahah.... =D
SORRY korang....


Menangislah...




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Ada yang tengah menangis tak sekarang ni???
Kenapa menangis???
Menangis sedih ke, menangis gembira??
Ada juga yang menangis tanpa sebab......
Kita menangis atas pelbagai alasan dan sebab.......
Tak kiralah apa jua tangisan korang...
Menangislah...
Menangislah sepuas-puasnya......
Menangis bukan bererti kita kalah....
Menangis bukan bererti kita mengalah....
Menangis bukan bererti kita lemah...
Kita menangis kerana kita kuat....
Kita menangis kerana kita tak pernah mengalah.....
Kita menangis kerana kita sudah terlalu tabah....
Menangislah kerana redha dengan ujian Allah s.w.t....
Jadi menangislah....
Kerana selepas kamu melepaskan segala tangis....
Perasaan itu akan lebih tenang.....


Jangan menangis jika kecewa....
Jangan menangis bila dilanda musibah.....
Itu ujian Allah buatmu...... Hadiah untuk menguji ketabahanmu...

P/s : Menangislah.....


Lari Daripada Masalah..




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

MASALAH....
Semua orang mesti ada masalah...
Tak kira kecil atau besar...

Apa yang korang semua lakukan dalam menangani masalah??
LARI??? No no no....
Itu bukan jalan penyelesaian.....
Hakikatnya, bila lari dari masalah tu memang jalan yang paling mudah.....
Kita akan lupa segalanya dalam pelarian ni.....
Kadang saya juga bertindak lari dari masalah..... (Bukan kadang, selalunya kot... =D)
Penyudahnya, sampai bila-bila masalah tu akan kekal sebagai masalah........
Sampai bila-bila kita takkan temui jalan untuk menyelesaikan segala permasalahan.....
Selagi masalah tak settle, selagi tu rasa tak tenang....
So patut ke lari dari masalah......?

Persoalan saya, macam mana nak handle masalah dan cara terbaik untuk selesaikan masalah??
Korang ada cara???
Share dengan saya okay... =D


P/s : Selagi kita hidup dan bergelar manusia...
Kita takkan dapat lari dari MASALAH.....


Ingat Baby Mia Lagi???




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Korang semua ingat Baby NurSyiffa Iman Damia lagi??
Alaaaaa yang minta Aunty dan Uncle Vote untuk Peraduan Bayi Bulan Ini anjuran Majalah Pa & Ma tu...
Keputusan untuk peraduan tu dah keluar......
Dan Baby Mia nak bagitahu Baby Mia dapat.....


Walaupun tak dapat tempat pertama...
Dapat Saguhati 1 pun kira okay lah kan??
ALHAMDULILLAH....
TERIMA KASIH banyak-banyak kepada Aunty dan Uncle Blogger yang ada dan sudi vote Baby Mia hari tu..
Terima kasih sangat-sangat tau.....
Baby Mia sayang korang semua.... Muaaaaahhhhhhh.... =D

Ini Keputusan Penuh Peraduan tu.....



P/s : Nanti kalau Baby Mia ada masuk peraduan lagi.....
Aunty dan Uncle tolong VOTE lagi tau...
Bagi Baby Mia dapat Nombor Satu!!!! =D


Wednesday, 27 June 2012

Segmen : Pencarian Bloglist Julai Hazwan Hairi




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Segmen lagi....
Hehheheheh.... =D

Tarikh tutup : 30 Jun 2012

Kekerapan saya berblog adalah 4-5 entri POYO kalau rajin... =P
Dan kadang-kadang tu kalau dah kering idea sangat... Mesti cuba adakan 1 entri....
Hehehheheehh.... =D

P/s : Cepat JOIN....


Persoalan Dari Sahabat Bukan Muslim...




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Baru-baru ni saya dapat 1 soalan dari seorang sahabat yang bukan Muslim....
"Bukankah Orang Islam diharamkan main nombor?"
Maksudnya Nombor Ekor......
Terdiam saya bila mendapat soalan sebegitu....

Apa yang harus saya jawab??
Memang terang-terangan dinyatakan mereka yang Beragama Islam dilarang berjudi sama sekali.....
Sedangkan bila dilihat nun di dalam kedai nombor ekor penuh dengan orang-orang yang Beragama Islam...
Kalau tengok serbuan Jabatan Agama Islam dalam rancangan TV 360, ramai yang Beragama Islam yang ditahan....
Apa yang menariknya menikam nombor ekor selain menghabiskan duit??
Bukan semua nombor yang ditembak mengena pun...
Apa hasil yang diperolehi daripada berjudi nombor ekor??
Halalkah hasil yang dapat dari kemenangan nombor ekor??
Tidakkah timbul rasa bersalah waima sedikit pun memberi keluarga makan hasil judi??
Entahlah.......
Ada akal, fikir......
Lalu, persoalan dari seorang sahabat Bukan Muslim hanya tinggal persoalan.........


P/s : Speechless.... Tak Tahu Nak Cakap Apa....


Masa Itu Emas




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Semua orang tahu masa itu EMAS....
Tapi kenapa ada yang tak tahu menghargai masa??
Lagi suka membuang masa dan melengahkan masa...
Tak terfikir ke masa yang terbazir berjam-jam tu, macam-macam yang boleh kita kejar dan kita isi dengan perkara yang lebih berfaedah.......
Pelik-pelik.....
Orang lain sibuk kejar Emas, tapi ada yang Emas depan mata buang-buang macam tu saja..
Dah kaya sangat masa tu gamaknya.....



Demi Masa.
Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan yang berpesan-pesan kepada kebenaran serta kesabaran.
Surah Al-Asr : 1-3

P/s : Hargailah MASA....


Segmen : Bloglist Julai Pecinta Pink




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Jun bakal melabuhkan tirai..
Jom join segmen ni...

Tarikh tutup : 30 Jun 2012, 2 Petang...

Blog pilihan saya yang santai dan berinfomasi.....
Ayat mestilah mudah difahami.....

P/s : JOIN!!!



Orang Kurang Waras Itu Hebat!!!




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Semalam saya lalu dekat sebuah kedai majalah ni...
Kat situ memang selalu la ada umat yang baca-baca free...
Termasuklah saya... Hehehhehehe.... =D
Yelah, sebelum beli kena lah belek dulu...
Tak best, tak nak beli...... =P
JIMAAAATTTTTTT.......

Kebetulan pulak semalam tu ada seorang lelaki ni...
Dia memang nampak kurang waras...
Dengan pakaian compang-camping dan comotnya tu....
Sambil-sambil saya belek majalah tu, saya jeling-jelinglah sekali dia kat sebelah...
Mata ni terus tengok majalah apa yang dia belek.....
Huissssshhhhhhhhhhhhh........
MASKULIN okay.....
Not bad....
Sungguh pun kurang kewarasan fikiran, citarasa dia...
Kalah Anuar Zain okay....... =D

Hebat pemilihan majalah yang dia baca tu.......



P/s : Jangan Pandang Orang Takde Mata........
Mereka Juga Manusia....



Lagu Gatal???




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA



Lagu apa pulak "Lagu Gatal" ni??
Hehehhhehe... =D
Tadi masa dengar radio, DJ putarkan lagu Aku Suka Dia by Ainan Tasneem...
Tiba-tiba kawan saya cakap..
"Tak Suka lagu ni.... Macam Lagu Gatal je.."
Huh??? Lagu gatal???
Kenapa ye....
Tertanya-tanya juga saya...
Jom dengar.... Tang mana yang Gatal tu..... 


Aku Suka Dia by Ainaan Tasneem

Aku lihat dia disana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya

Ku terima satu nota darimu
Yang tertulis ‘Aku suka kamu’

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia
Menerima cinta darinya

Aku suka dia


P/s : Gatal Ke???? (Mungkin tang lirik Perigi Cari Timba tu kot...)
Taknak gatal-gatal okay.... =P



Tuesday, 26 June 2012

Segmen :Jom Tambah Follower Blog by Mizz Wenn




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Okay tengok title pun dah tau kan???
Join segmen lagi petang-petang ni.....

Tarikh tutup : 2 Julai 2012


P/s : Saya Join!!!!



Segmen : Bloglist Julai 2012 Nasz




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Join segmen Nasz.....

Tarikh tutup : 27 Julai 2012, 10 Malam...


Sebab saya suka terjah!!!
Banyak perkongsian yang berguna dalam ayat yang sempoi dan mudah difahami.....


P/s : Jom Join Korang....



Aduhai ATM....




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Hari ni memang semua Mesin ATM out of service dan takde duit ye???
Lunch tadi saya keluar pos parcel.....
Lepas tu singgahlah BSN nak withdraw duit....
Bukak je pintu bank terpampang tulisan atas kertas A4 dekat ATM tu....
"MAAF MESIN INI KEHABISAN WANG"
Haiiiii.... Sebesar-besar bank takde duit?? Bukan pegi ATM, pegi branch....

Okay, takpelah.....
Saya pun melintas jalan, masuk pulak HONG LEONG....
Dah tekan-tekan semua transaksi yang nak dibuat..
Tak boleh pulak..... "UNKNOWN" mende tah tulisnya......
Haishhhhh.... Apa punya ATM la ni.....

Gigih lagi berjalan depan sikit....
Okay, sampai CIMB.....
Dah tekan-tekan.....
"TRANSACTION REJECTED"
Ni yang dah mula nak menyumpah ni.....
Dengan cuaca panasnya lagi......

Percubaan terakhir, pegi pulak PUBLIC BANK.....
Sebelum cucuk kad, doa dulu..
Hopefully boleh.....


DAN......












Alhamdulillah....
Akhirnya dapat jugak lakukan transaksi.........
Fuhhhhhhh... Penat kaki berjalan sana sini tau........


P/s : Okay jangan minta belanja......
Belum GAJI...
Itu duit yang dikeluarkan untuk tujuan lain....
Heeheheheheheheeh........ =D



Monday, 25 June 2012

Tisu Punya Hal




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Okay cerita ni berlaku hari tu la....

Al-kisahnya....
Saya pegi makan dengan Encik Sayang kat Subang kalau tak salah.....
So dah makan-makan mestilah nak tisu buat lap mulut bagai.....
Seperti biasa kalau dah namanya Perempuan, tak sah kalau dalam dalam handbag takde tisu....
Kan kan kan......

Nak dijadikan cerita, lepas makan tu dia minta saya tisu.....
Disebabkan saya masih lagi menghadap makanan..
Makanya tangan pun mengagau dalam handbag cari tisu sambil mata tengok makanan....
Dah seluk punya seluk..
Okay, dah terasa dah tisunya....
Dengan confidentnya saya keluarkan dan hulurkan tisu tu......
Dah hulur tu,  tisu tak bersambut....
Pelik la pulak... tadi nak sangat tisu, dah bagi taknak ambik....
Sekali tengok....... Patutlah....
Rupa-rupanya tersalah tisu la pulak...
Saya terkeluarkan "Tuala Wanita"..
Ya Ampun..... Malu sekejap...
Mata pun dengan segera toleh kiri, toleh kanan.. Okay LINE CLEAR...
Fuhhhhh... Nasib baik takde orang pandang...
Kalau ada pun nasiblah...
Buat muka selamba je la kot...
Start pada tu, nak cari tisu mesti pandang dulu... =P
Sampai sekarang asyik kena bahan je kalau pasal hal tisu kat kedai makan....
Cheeeehhhhhhhh......

 
SAMA KE???


P/s : Moral Of The Story...
Ada mata guna ye....
Hehehehhehe.....=D
Kan dah malu sendiri......