Blogger templates

Click to Follow...

Wednesday, 29 February 2012

Semaknya Perasaan BILA.................

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Sekarang ni kepala otak dan perasaan AJ sedang terdera sebab Boss stay back kat ofis.....
AJ pasti bukan AJ je yang tertekan.... Ofismate pun sama..
Dahlah lately ni mood Boss macam tak berapa nak cantik....
Selalunya, time-time macam ni memang dia dah balik...
Tapi sejak beberapa hari lalu, bila dah masuk dia tak keluar pulak....
Aduhaiii... Mati akal kitaorang........
Yelah, keje boleh dikatakan dah siap....
Tapi tak boleh nak buat apa-apa selain mengadap sistem, berpura-pura rajin kononnya banyak lagi keje....
Okay, lakonan mantap... Hehheheheheh... =)
Ni pun curi-curi tulang.........
Sebab tahap tekanan dah tinggi sangat...
Nak bergossip sesama sendiri kat ofis ni pun rasa tak selesa.......

ARGHHHHHHHHHHHHHHHH....
Cepatlah pukul 6pm...
Tak terdaya dah nak duduk kat ofis ni.......
OkBye..... =(


P/s : Serabutlah kalau hari-hari macam ni............ =(
Padahal keje dah lama siap.....
Apa Pun Tak Boleh!!!!!!


29 FEBRUARI


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Hari ini merupakan 29 Februari ......
Tarikh ni merupakan satu tarikh yang sangat special sebab ianya cuma muncul 4 tahun sekali.......
Dan tahun yang mempunyai tarikh 29 Februari ni dikenali sebagai Tahun Lompat.....
Waaaaahhhhhhhhhhhh istimewa sungguh tarikh ini kan???

Kepada sesiapa yang menyambut hari-hari istimewa seperti Hari Lahir, Ulangtahun Perkahwinan dan sebagainya atau yang melahirkan anak pada hari ini, saya ucapkan......
SELAMAT MENYAMBUT ULANGTAHUN dan TAHNIAH!!!!!!!!
Bukan semua orang dapat sambut hari ni kannnn..... Andalah insan istimewa tu...
Macammana ye agaknya rasa bila 4 tahun sekali baru sambut???
Mesti setiap 4 tahun korang celebrate dengan semeriah-meriahnya...
Dah kata 4 tahun sekali..... =D
Tahun-tahun yang lain tu macammana??
Kalau ada sesiapa yang ada hari istimewa pada 29 Februari ni, sharelah dengan AJ....... =)

Apapun SELAMAT MENYAMBUT 29 FEBRUARI.....
Kita jumpa 4 tahun lagi..... =D
Insyaallah jika dipanjangkan usia........



P/s : Kepada Cousin AJ yang selamat melahirkan anak perempuannya semalam, Tahniah sayang...... Asal tak nak keluar hari ni???
Nanti Mummy AJ jumpa baby okay...... =)


Tuesday, 28 February 2012

AJ Tak Suka Selsema...... Arghhhhhh!!!!


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Hari ni korang macam mana???
Hope semua sihat-sihat belaka...
AJ??? Ohhhh Selsema.....
Bencinya.......
Rasa macam nak cabut je hidung ni.....
Nak pulak kena air-cond dengan cuaca yang mega mendung, nak hujan ni...
Lagilah sengsara......
Dah la makan tengah hari tadi pedas gila....... (Nasib sedap.... =D)
Huhuhuhuu...
Mak aih... Lagi menjadilah hachoooommmmmmm saya...... =(
Dahlah tu, Mr.JR pun tak berapa sihat......... Macam berjanji pulak......


Okay ini serba sedikit info mengenai SELSEMA...

Selsema merupakan jangkitan salur pernafasan atas, yang memberi kesan terhadap salur-salur hidung dan kerongkong yang disebabkan oleh virus.
Terdapat lebih dari 200 virus selsema. Jenis-jenis virus mungkin berbeza pada setiap musim.
Antibiotik tidak akan menghapuskan virus-virus. Jangkitan-jangkitan itu akan hilang dengan sendirinya, kecuali jika terjadi jangkitan sekunder. Antibiotik mungkin dan hanya diperlukan apabila terdapat jangkitan sekunder. Selsema boleh tersebar dengan mudah apabila seseorang itu bercakap, membatuk atau bersin atau dengan sentuhan langsung.
Kanak-kanak dengan kerintangan penyakit yang rendah berbanding dewasa mendapat selsema dengan lebih kerap, misalannya 6-12 kali dalam setahun, manakala dewasa, mendapat selsema sebanyak 2 kali dalam setahun. 


Gejala-gejala

 # Kerongkong yang kering dan sakit – Ini mungkin merupakan gejala pertama yang dialami.
 # Pengeluaran lendir yang cair yang memekat kemudiannya.
 # Bersin.
# Hidung tersumbat. Ini menyebabkan kesukaran untuk menyusu bayi.
 # Sakit kepala.
 # Adakalanya, demam yang ringan.
 # Sakit badan.
 # Mata berair.


Komplikasi-komplikasi

Tiada komplikasi yang serius yang berlaku dengan jangkitan rhinovirus. Akan tetapi, selsema yang mudah boleh menjadi lebih serius apabila jangkitan bakteria sekunder berlaku :
 # Bronkitis – jangkitan pada salur-salur pernafasan yang menyebabkan keradangan.
 # Laringitis – keradangan pada laring (bahagian atas tenggorok) dan peti suara.
# Otitis Media – keradangan pada telinga tengah dan ini adalah lebih biasa di kalangan 
kanak-kanak.
# Sinusitis – Jangkitan yang merebak ke sinus (rongga tulang pada hidung).
# Pneumonia – jangkitan yang merebak ke bahagian bawah ke dalam paru-paru.
# Jangkitan bakteria sekunder.
# Penyakit-penyakit pernafasan yang sedia ada boleh dicetus atau diganggu, misalannya 
lelah.


Mereka-mereka dengan sistem ketahanan badan yang rendah mempunyai lebih banyak peluang untuk mendapat selsema dan berlakunya komplikasi-komplikasi.

Mereka-mereka yang lebih berisiko adalah : 

# Seseorang yang kurang khasiat makanannya.
# Warga-warga tua.
# Golongan yang sangat muda seperti bayi dan kanak-kanak.


Penawar Selsema

Dewasa :
# Ambil beberapa batang sirih, hancurkan sehingga mengeluarkan lendir dan sapu pada hidung.

Bayi atau Kanak-kanak :
#  Ambil kunyit hidup, asahkan di belakang pasu kemudian disapu pada hidung bayi atau kanak-kanak tersebut....

Ini petua orang-orang lama.... Sejauh mana keberkesanannya saya sendiri tidak tahu.......
Mana yang nak cuba bolehlah cuba......
AJ??? mana pulak nak cari batang sirih???
So pegi Farmasi, belilah ubat.... Ataupun soluble..... =)


P/s : Selsema, tolonglah pegi cepat..... Pedih dah hidung ni haaaa..... :'(

Monday, 27 February 2012

Nasib AJM Memang M.A.L.A.N.G

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


Balik dari Kl MotoXpo semalam, bermulalah episod malang bagi kami AJM.....
A=AJ, J=Mr.JR dan M=Melvin
Keluar dari PWTC, kami singgah minum sekejap dekat Restoran Naga's Jalan Putra.....
Usai membasahkan tekak dan mengisi perut, kami pun bergerak ke kereta untuk ke destinasi seterusnya.....
Hajatnya nak pegi melawat kawan kat Hospital Putrajaya...
Masuk je kereta, enjn pulak tak boleh start......
Ingat sekejap je la, sebab sebelum tu dah jadi... Tapi after few minutes dah boleh start.....
Sekali tunggu punya tunggu, memang dah sah, sure dan pasti enjin tu memang tak boleh start.....
Dahlah tu, bateri telefon masing-masing dah flat habis......
Tinggallah telefon Mr.JR menjadi public phone dan penyelamat kami....Nasib ada...
Nak charge telefon, kedai mamak tu takde plug point lah pulak.....
Kalau ada pun bukan main tinggi melangit..... Adeehhh.....

Bila dah gagal menghidupkan enjin, Mr.JR pun pegilah berjalan cari kalau-kalau ada kedai yang bukak......
Hari Ahad kot, memang susahlah nak cari bengkel yang bukak....
Tak lama lepas tu, Mr.JR pun sampai balik dengan bateri kereta yang baru....
Tu pun setelah berjalan agak jauh sampai ke Jalan Ipoh..... Kesian sayang AJ tu...
Dah tukar bateri baru pun kereta still tak boleh nak start.....
Puas dah belek, godek sana sini, kami amik keputusan tinggal kereta dan tahan teksi balik rumah Mr.JR untuk amik kereta.... (Time nak basuh tangan, baru perasan ada plug point kat sebelah dalam kedai tu....)
 Lepas tu pulak hujan turun dengan selebat-lebatnya.....
Dah amik kereta, kami pegilah 2-3 stesen minyak nak cari car charger dengan jumper kereta...
Ya Rabbi.... Time nak pulaklah semua bende takde....
Memanglah malang......
Dah pusing sampai ke Gombak, barulah jumpe bende yang kami cari-cari.....
Lepas dah 1 part.... Alhamdulillah...... =)


Selepas tu, kami berpatah balik kat tempat Melvin tinggalkan kereta.....
Bateri baru dah pasang siang tadi...... So, jumperlah kereta dengan hasrat kereta boleh start....
Malangnya kereta memang tak boleh start.. Tak tahulah apa masalahnya.....
Dengan hujan yang turun lagi, basahlah kami bertiga......
Puas dah godek-godek still lah tak boleh..... Alahai.....
Dan akhirnya lepas berusaha sedaya-upaya....
Kereta Melvin boleh dihidupkan dengan bantuan bateri Sang Kancil....
Fuhhhhhhh.... Lega rasanya...
Yelah, takkan nak tinggal kereta kat kawasan tu kot kan.......
Itupun dah dekat pukul 10 lebih baru settle..
Dari petang kot..... Sorry kawan, bukan taknak melawat...
Tapi bende dah jadi macam ni.....

Memang malang gile nasib AJM petang semalam.....
Kereta tak boleh start, bateri telefon flat, cari car charger dengan jumper tak jumpe dan ditambah pulak dengan hujan yang turun selebat-lebatnya....
Kesabaran betullah..
Memang tragedi sungguh 26 FEBRUARI 2012.....

P/s : Hari ni lemau gile badan... rasa macam nak MC pun ada pagi tadi.........




KL MotoXpo 2012


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Semoga hari ni korang ceria-ceria je.......
Semalam AJ, Mr. JR dan Melvin pegi KL MotoXpo 2012 di PWTC....
Memandangkan semalam merupakan hari terakhir Expo, orang pun agak ramailah......
Kami pun tak lepaskan peluang join sekali meramaikan umat...... =D
Heehhheheh......
Tapi tak sempatlah nak tengok aksi-aksi stunt kat live arena sebab kami pegi awal....
Takkan nak tunggu sampa petang kot..... =)
Ok, ini antara gambar-gambar yang sempat AJ ambik kat expo tu.......
Mana yang tak dapat pegi tu, tengoklah gambar-gambar ni ye....... =D
Tahun depan kalau ada lagi, jangan lepaskan peluang okay.......
Tak rugi pun bayar RM8....

KL MotoXpo 2012


 Okay.... Kalau Expo Moto ke Kereta ke ini mesti ada... Aweks... 
Nah amik ni buat cuci mata pagi Isnin.. =D

Mr. JR dengan Motor Idamannya... One day, Insyaallah....
I'll pray for U okay...


Ehhhh?? Ada Entiti kuning kat belakang tu......

Tadaaaaaaaa....... Jacket yang macam dalam "wishlist"..
Wishlist apa??? 


KTM ada keluar kereta ke???

Ini Motor untuk hantaran AJ... Hahahhahahha...
Kan sayang kan????
KTM 1190 RC8


Yamaha LC pun ada...

Dan ini Can-AM Spyder, Grand Prize Cabutan Bertuah.....
Doa-doakan AJ dapat motor yang 10 kali ganda lagi besar dari AJ ni ye.....
Hehehhehehehe......... Aminnnnnnn....=D


Ehem.... Yang kaler Merah kat belakang tu AJ punya okay...
Haahhahahah... *beranganlah kau*

P/s : Ni jelah... =P

Sunday, 26 February 2012

Wishlist yang Agak Melampau... Hahaha....


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Wahhhhhhh pepagi buta dah bantai update blog....
Adalah tu.... =P
Semenjak dua menjak ni, kegilaan pada dunia permotoran semakin menjadi-jadi hasil daripada suntikan beracun lagi berbisa daripada "Mentara Guru" dan rakan-rakannya......
Tak kisah lah motor apa, janji motor..... Motobot pun bolehlah KOT..... =D
Hahhahahhaha...... Okay ter"over" or memang dah over excited nama dia ni....
Dan-dan tu jugak dalam kepala otak dah terfikirkan wishlist yang agak dan memang sangat melampau ni.....
Nak tau tak apa wishlistnya???
Kalau taknak tau pun korang memang akan tau jugak bila dah baca entri ni kan kan kan.......

PERTAMA
AJ nak Helmet Full Face KATANA yang macam ni.....

Hurmmm.... Tengok X-LITE ni pun smart jugak...

MOTOGP tu.....

Tak dapat KATANA or X-LITE tu, dapat SOL or Sparx pun jadilah....
Hehhehehe... =P

KEDUA
Jacket RS TAICHI.... Tak kisahlah yang mana pun janji ada warna MERAH....
Jap... Agaknya kaler PINK ada tak???  =)

Haaaaaa..... Yang ni baru sepadan dengan Helmet kat atas ni kan???
Huhuhuhuhu....=P
Kalau takde, ALPINESTARS or DAINESE pun boleh.......

KETIGA
Kasut FORMA....
Abang besar suruh tengok ICE.....
Tapi mata ter'berkenan tengok MIRAGE ni....
Lepas tu terfikir, aku bertenggek kat belakang je....
Rasanya DIABLO ni lagi sesuai.....

Tapi ada ke size untuk "kaki comel" ni????
Ohhhhh malangnya kalau takde......

Okay, apa lagi ek???
Rasanya ni jelah dulu kot....
Lain-lain hal akan di'update' kemudian hari....
Hahhahahhahahahahha.... =)

Sekarang melampau tak Wishlist ni???
Memang sangat melampau kan???
Macamlah gaji berpuluh-puluh ribu banyaknya......
=P

P/s : Sayangku Mr. JR, agaknya boleh tak?????
Hahahhahhaha....
Okay jangan tersedak..... =P
Abang besar, hebatkan wishlist???? =)

P/s untuk diri sendiri : Pegi tidur, jangan kau nak berangan......
Kl MotoXpo 2012.....
Kau tunggu.... Kejap lagi aku sampai....... =P