Blogger templates

Click to Follow...

Thursday, 21 June 2012

Forgive and Forget....




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Kita selalu dengar orang cakap "Forgive and Forget" atau dalam Bahasa Malaysia nya,
memaafkan dan melupakan......
Tapi semudah tu ke kita nak memaafkan seseorang dan sesenang itukah kita mampu melupakan apa yang mereka telah lakukan???
Saya tak yakin ramai yang mampu lakukan...
Memang mulut kata maaf, memang otak cakap lupakan tapi hati???
Sakit dan lukanya mampukah sembuh seperti sebelumnya??
Mungkin akan sembuh tapi macam mana pun parutnya tetap ada dan akan kekal selamanya....
Hanya mereka yang berhati waja mampu menjadi insan yang berjiwa besi........
Yang bisa memaafkan dan melupakan.....


Ya Allah, jadikan aku insan berhati waja...
Murahkan aku dengan kemaafan....
Jauhikan aku dari menyimpan dendam.........
Amin.....


P/s : Sucikan hatimu dengan MEMAAFKAN.....
Bersihkan fikiranmu dengan MELUPAKAN.....





"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

4 comments:

  1. Maafkan senang. Lupakan tu boleh tapi ambil masa :)

    ReplyDelete
  2. bagi nur, nak lakukan kedua2 pekara ni mmg susah...

    ReplyDelete
  3. Betul tu,maaf tu memanglah senang.Cakap je "aku maafkan kau" tapi kalau nak lupakan apa yang dia buat kat kita tu memang agak susah.Memang boleh lupakan tapi akan mengambil masa yang agak lama.

    ReplyDelete
  4. Yup memang btl.....
    Bcakap "forgive and forget" tu sng je..
    Tapi orang yang menuturkan kata tu belum tentu mampu laksanakan ape yang dia ucapkan.....
    Saya ada situasi yang susah nak maafkan.. apatah lagi melupakan...

    ReplyDelete