Blogger templates

Click to Follow...

Friday, 25 May 2012

Budak DULU, Budak SEKARANG




ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Budak dulu dan budak sekarang memang sangat jauh berbeza....
Yelah, dah ikut peredaran zaman kan...
Mestilah budak sekarang makin moden.....
Jom tinjau sikit  BUDAK DULU  dan  BUDAK SEKARANG ....

BUDAK DULU

Telefon bimbit tu apa pun tak berapa nak kenal.....
Kalau ada pun, tingkatan 4, 5 barulah merasa pakai henpon...
Itupun 3310 je... Nak canggih sikit 3315, ada lampu biru lagi... =D
Ada jugak yang dah bekerja baru merasa pakai henpon sendiri....

BUDAK SEKARANG

Cuba tanya 3310, 3315... Ada yang tau??
Mesti ramai yang tak tau...
Cuba tanya I-pad, Galaxy tab dan semua yang canggih manggih ni...
SURE diorang tau......
Budak umur 4 tahun setengah dah ada I-pad yang latest edition, sendiri punya tau...
MAMPU?????


BUDAK DULU

Kalau kat sekolah kena maRah atau kena rotan dengan cikgu, ada nak cakap dengan mak bapak??
Mengadulah kalau berani.....
Memang alamatnya, korang baliklah kena marah......
Silap-silap hari bulan, siap datang sekolah pesan dengan cikgu suruh sebatkan lagi...
Haaaaa.... Padan muka.... =P

BUDAK SEKARANG

Kena marah dengan cikgu sikit je.... Usik pun tak kadang tu..
Balik report dengan mak bapak...
Esok lusa keluarlah dalam paper mak bapak saman cikgu bagai.....
Dah tak pasal kena turun naik mahkamah....


BUDAK DULU

Tempat bermain tepi sungai, dalam longkang, atas padang (kalau padang tu berlecak mesti lagi ramai..)
Balik rumah masing-masing dah macam kerbau baru lepas berkubang....
Berlemuih bak kata Orang Perak.. (Maaf ejaan tak betul sangat kot..)

BUDAK SEKARANG

Duduklah mengadap PS3, I-Box ke apa tah tu 24jam sehari....
Kalau main kat luar tu, memang jarang sekali....
Nak main dalam longkang???
Memang taklah kan.....
Sedangkan kasut kena lumpur sikit pun, muka dah berkerut macam terpijak tahi dinasour.... =P


BUDAK DULU

Kalau ponteng sekolah, lepak kelas lain....
Paling tak pun duduk melepak kat kedai minum belakang sekolah (Itu saya penah buat..)
Nak pegi jauh-jauh???
Memang taklah kan....
Takut.... Nanti mak bapak terjumpa, naya wehhhh....

BUDAK SEKARANG

Kalau ponteng sekolah....
Humakngai...... Terus berubah imej, mak bapak selisih tengah jalan pun tak cam anak sendiri.....
Hisap rokok keluar bentuk love lah, bulat lah...
Terang-terang memonteng.... Sikit rasa takut pun takde...
Siap lepak shopping complex lagi....

BUDAK DULU

Kalau bercinta time sekolah....
Sorok-sorok gila babas punya...
Memang kalau boleh perasaan tu, korang berdua je tau.....
Kalau kantoi, silap-silap terus kena kawin....
Gatal kata orang tua....
Mak bapak hantar pegi sekolah suruh belajar, kau bercinta.....

BUDAK SEKARANG

Kalau bercinta time sekolah tu...
Biarlah kalau boleh 1 sekolah tahu..
Kalau mak bapak tahu pun lagi bagus katanya........
Bila frust tu, cinta kemana, belajar kemana...
Terus terlingkup....
Kalau yang kronik sikit tu.....
Bunuh diri pun ada...... (Haisshhhh takut situasi macam ni...)


Ini saja lah....
Penat dah jari jemari menaip kata-kata ni....
Berbezakan BUDAK DULU dan BUDAK SEKARANG???




Nak Imbau Lagi Seronoknya ZAMAN BUDAK DULU????
*TEKAN SINI*


P/s : Tak Semua Okay macam tu.....
Segelintir Je........
Kang Ada Pulak Yang Salah Faham.....

"Celoteh Dari Mulut Comel, Turun Ke Papan Kekunci"

8 comments:

  1. alah...memang pun...Blh dikatakan semua pun. Blh kira dgn jari lah if ada sikit2 macam style dulu.. malah dah ada makin tersasar jauh budak sekarang

    ReplyDelete
  2. mmg sangat byk perbezaanya kan..?

    budak skarang ni senang byk ooo...

    ReplyDelete
  3. betul tu. masa saya belajar dulu, handphone tu orang kaya je pakai. mahal masa tu. kalau nak beli pun, Nokia 3310 tapi itu pun saya masih rasa mahal lagi. skrg, setakat Nokia 3310 tu tak hairanlah. Iphone 4s baru sempoi.

    From,

    Nasz

    MOHD NASER.COM

    ReplyDelete
  4. @NASZ skang diorg pndg pn x dh tau 3310 tu... hehehehheh.....
    jgn kate henpon...
    simkad pn mahal...

    ReplyDelete